Бившият кмет на Пловдив и ексдепутат Славчо Атанасов коментира горещата

...
Бившият кмет на Пловдив и ексдепутат Славчо Атанасов коментира горещата
Коментари Харесай

Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пл...

Бившият кмет на Пловдив и ексдепутат Славчо Атанасов разяснява горещата тематика за банковия заем, който общината желае да изтегли за вложенията в градската инфраструктура. Ето и неговото мнение, оповестено в персоналния му профил във Facebook.

Следя деликатно публичното разискване за новия заем, който общината желае да тегли. Умишлено не взех персонално присъединяване, тъй като такива събирания от време на време стават политическа говорилня. Но се веселя, че ги има и че пловдивчани взимат интензивно присъединяване в тях, тъй като по този начин се раждат положителни хрумвания по съдбоносни за града проблеми.

И като човек, който е бил кмет на Пловдив, аз също имам мнение и тук го споделям с всички Вас.

Общината още веднъж слага пред пловдивчани огромния въпрос за струпване на голям дълг, който ще се заплаща от идващите генерации. Предишният кмет Тотев ни завеща дълг от 30 млн. лева Сегашният кмет към този момент взе дълг от 30 млн.лв. за Водния план, а в този момент желае да тегли още 113 млн. лева, които ще се изплащат през идващите 20 години. Общината в никакъв случай до момента не е посягала към толкоз огромни заеми и по тази причина би трябвало да се реши доста тъкмо какъв брой и защо ще се похарчат тези големи пари.

Най-напред би трябвало да знаем какво се случва в общинския бюджет.

Само преди няколко месеца, кметът Димитров предложи бюджет за тази година, в който има планувани 76 млн. лева за финансови разноски. Преди да приказваме за нови заеми, би трябвало да разберем какво става с осъществяването на финансовата стратегия. Защо обектът „ Модър – Царевец “ е включен в новия заем, откакто е плануван и в финансовата стратегия. Защо е належащо да вземаме заем за ремонта на дребна улица като „ Митрополит Панарет” или да построяваме следващия Туристически център, това са дребни обекти, които би трябвало да се финансират от общинския бюджет. Трябва ли при бюджет 418 млн.лв. да вземаме дълг, с цел да подновим техниката на общинските предприятия. Сигурно е належащо да се закупят нови машини за двете комунални компании, само че това е обикновено да стане от общинските стратегии. Защо кметът не споделя кои планове ще се финансират от европейските стратегии по програмния интервал 2021 - 2027 година? Той към този момент стартира!

Следващият огромен въпрос е каква е готовността на общината за тези планове

Приключени ли са всички процедури по отчуждаване на частните терени и парцели в обсега на плановете. Общината е вложител и тя е длъжна да приготви работни планове за всеки обект, с които строителите да стартират незабавно реализация. Практиката множеството обекти да се афишират на „ инженеринг” е порочна. Така администрацията трансферира своите отговорности на строителните компании, а резултатът е постоянно неприятен. Примери за това има задоволително. Важен е въпросът - има ли административен потенциал в общината за надзор и ръководство на такава огромна капиталова стратегия.

Стигаме и до определените цели.

Администрацията е длъжна да прегледа на първо време започнатите и незавършени планове. В последните дни разбрахме, че за построяването на новия Бетонен мост ще има споделена отговорност. НКЖИ ще финансира плана в границите на неговия сервитут, а общината всичко останало. Най- общо разноските се разпределят в съответствие 10 към 90%. Кога ще забележим работния план за новия мост и ще разберем неговата стойност. Как ще финансира общината този план, в случай че не е включен в новия заем? По същия метод е неглижиран и различен огромен и значим план. Булевард „ Северен “ е изпълнен единствено в първата си част – до „ Брезовско шосе “. Остават още два стадия – до „ Карловско шосе “ и до бул. „ Победа “. Защо този стратегически обект липсва в програмата на кмета за заема. Няма изясненост и за бъдещето на пловдивските игрища. В края на тази година ще имаме 5 стадиона и нито един не е приключен до дъно. Сагата със стадион „ Пловдив “ е от 30 години, в този момент тъкмо по неговия път вървят стадионите „ Ботев “ и „ Локомотив “, а след тях „ Спартак “ и „ Марица “. Не би трябвало ли да се обезпечи финансиране на най-малко два стадиона, които да дават отговор на всички правила на УЕФА. Мога да продължа и с връзките на новия подлез под Централна гара с улиците в регион „ Южен “. Там се оформя комплициран транспортен възел, който няма да се извърши от НКЖИ. Къде е окончателният план на връзките на този тунел с улиците „ Петър Динеков”, „ Бяло море”, „ Македония”, „ Кукуш” и така нататък Това остава обвързване на общината, а тя мълчи.
Ето за такива планове е обяснимо да се вземе заем. Но не в такива размери. Защото по този начин, сегашният кмет ще трансформира идващите кметове на града в една „ гара разпределителна “ на общинските пари към отговорностите в банките и

Пловдив ще бъде финансово блокиран за десетилетия напред

Мотивират тегленето на заема с това, че лихвите били преференциални, сега „ парите са евтини “, споделят. Няма евтини пари на този свят, изключително когато не са твои. Лихвите в този момент може да са положителни, само че светът към този момент изпитва сериозна икономическа рецесия и никой не може да каже какви ще са лихвите след известно време. Този претекст не е сериозен. Освен това е добре да напомня, че една огромна част от общинските средства отиват за прехрана на администрацията, която предходният кмет Тотев усили необмислено. Сегашният кмет даде обещание да я усъвършенства съществено, само че не го направи. А това е сериозен финансов запас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР