Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон ще застане днес пред съдия,

...
Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон ще застане днес пред съдия,
Коментари Харесай

Протести и безредици в Каталуния заради ареста на Пучдемон

Бившият каталунски министър председател Карлес Пучдемон ще застане през днешния ден пред арбитър, откакто бе арестуван по силата на европейска заповед в Германия. Арестът му провокира митинги и вълнения в Каталуния, съобщи Българска национална телевизия.

Хората излязоха на митинг по улиците на Барселона нощес след ареста през вчерашния ден на някогашния каталунски сепаратистки водач Карлес Пучдемон в Германия, съобщи ДПА. Полицията даде предупредителни изстрели във въздуха и употребява палки против протестиращите, които замеряха служителите на реда с бутилки, яйца, железни предмети и боклуци. Протестно шествие мина от представителството на Европейската комисия до немското консулство. Ранени бяха над 50 души, в това число осем служители на реда, четирима души бяха задържани. По-рано протестиращи блокираха придвижването по основни пътища в Североизточна Испания.

Междувременно през днешния ден арестуваният Карлес Пучдемон следва да се изправи пред съд в в провинция Шлезвиг-Холщайн. Големият въпрос в този момент е ще бъде ли екстрадиран той в Испания. Според неговия юрист обаче това няма да се случи.

Catalan riot police used vans to try to run protestors down while dispersing the crowd earlier in Barcelona.
Via @enricbotellapic.twitter.com/pMxK5hbAfu

— The Spain Report (@thespainreport) 25 март 2018 година

“Не, не мисля, че Пучдемон ще бъде екстрадиран. Изправени сме пред безусловно необикновена обстановка и даже ние, специалистите, нямаме опит в тази материя, само че при всички случаи настоящите правила в Брюксел и Германия са сходни. Ще има първа процедура, по време на която ще се реши дали той ще остане в ареста, или ще бъде длъжен периодичен да се явява в полицията. След това ще стартира същинската процедура, както се случи през ноември и декември в Брюксел, само че каквото и да е решението на съдията, то предстои на обжалване”, сподели адв. Жауме Алонсо-Куевияс.

Пучдемон има намерение да изиска политическо леговище в Германия, твърди в. “Килер нахрихтен” Ако той фактически подаде такава молба, тя ще бъде обсъждана от организацията за миграцията, съобщи представител на министерството на вътрешните работи на провинция Шлезвиг-Холщайн. Дори и тогава обаче възможностите на Пучдемон да получи леговище са дребни, защото европейската заповед за арест като предписание има приоритет пред сходна молба, отбелязва вестникът.

Tense demonstrations in #Barcelona after #Puigdemont detention in Germany. Police charges and barricades across the city center. 90 injured and 4 detained. pic.twitter.com/jai69VuPW5

— Marina Riera (@rr_marina) 25 март 2018 година

Police charges tonight at the Spanish Govt Delegation in Barcelona, tested in combat: all them trained in Israel with public money pic.twitter.com/IktoFxtZ0x

— 15MBcn_int (@15MBcn_int) 25 март 2018 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР