Бившият граничен полицай Валентин Христов, който беше задържан в Гърция

...
Бившият граничен полицай Валентин Христов, който беше задържан в Гърция
Коментари Харесай

Мигрантският натиск: Рязък скок на новообразуваните разследвания за каналджийство

Бившият граничен служител на реда Валентин Христов, който беше арестуван в Гърция поради гибелта на 18-те незаконни мигранти в изоставения камион край Локорско, се е съгласил да бъде предаден на българските управляващи. Това заяви Сийка Милева, представител на основния прокурор в отговор на въпрос на " По света и у нас ".

От прокуратурата оповестиха още, че следствията за каналджийство се усилват, само че понижават тези за проведени незаконни групи, които се занимават с противозаконен трафик.



Рязък скок на новообразуваните следствия за каналджийство регистрира прокуратурата през последните две години. Оказва се, че с повишаване на миграционния напън от ден на ден трафиканти на незаконни мигранти през страната са арестувани, упрекнати и предадени на съд. В същото време, оправданите се оказват единици.

" В същия регистриран интервал се следи сензитивен спад в постигнатите резултати в битката с проведената престъпност в частност разкриването на проведени незаконни групи. Този спад съгласно нас се дължи на закриването на Специализираната прокуратура, потвърдила своята успеваемост в битката с проведената престъпност. За 9 месечен интервал на 2022 г са новообразувани едвам 51 досъдебни производства по направление проведена престъпност. За разлика от 2020 година, когато те са били 3 пъти повече ", сподели Сийка Милева, представител на основния прокурор.



Милева добави, че през последните месеци се следи внезапно възстановяване на взаимоотношението сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата в разкриването, следствието и доказването на закононарушенията, свързани с трафика на хора през територията на страната. Служебният вътрешен министър разяснява, че оперативните служби в Министерство на вътрешните работи към този момент работят по проведени незаконни групи, които се занимават с каналджийство.

" В момента работим по още такива, касаещи ОПГ-та. Скоро ще бъдат приключени. Там работата е малко по-специфична, тъй като, с цел да докажеш група, да установиш и събереш нужните доказателства изисква много повече време. Така, че част от тези следствия, дружно с другите акции ще приключат в този момент ", сподели Иван Демерджиев, длъжностен вицепремиер и министър на вътрешните работи.





" При съществуване на задоволително доказателства за привличане към наказателна отговорност, лица, които са направили подобен вид закононарушение ще им бъдат повдигнати и обвинявания ", сподели Сийка Милева.

По думите на Милева обаче казусът с ниските санкции е сериозен. По главния текст в закона даже няма планувано минимално наказване.

" Наказва се с отнемане от независимост до 5 години и с санкция от 3 хиляди до 10 хиляди лв.. Та един каналджия получава заплащане в размер към 5 хиляди лв., с цел да транспорти единствено един мигрант ", сподели Милева.

Вътрешният министър разяснява още, че се работи и по разкриването на чиновници, които подкрепят прекосяването на незаконни мигранти през граничната вадичка.

" В момента считаме да снабдим границата с безпилотни летателни апарати, които с изключение на всичко друго ще наблюдават за дейностите на нашите чиновници по границата и ви убеждавам, че сега, в който проработят корупцията ще слезе на равнища доста близки до нулата ", сподели Демерджиев.

Демерджиев разяснява още, че взаимно Европол и службите от страните, през които минава мигрантския поток към този момент са почнали следствия, които да открият цялата верига на трафика и да стигнат до най-високите равнища на уредниците.

Повече за трагичния случай с мигрантите край Локорско прочететет тук:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР