Бившият граничен полицай Валентин Христов, който беше задържан в Гърция

...
Бившият граничен полицай Валентин Христов, който беше задържан в Гърция
Коментари Харесай

Задържаният в Гърция за трагедията край Локорско се съгласил да бъде предаден на българските власти

Бившият граничен служител на реда Валентин Христов, който беше арестуван в Гърция поради гибелта на 18 незаконни мигранти в зарязан камион край Локорско, се е съгласил да бъде предаден на българските управляващи, научи " По света и у нас ".

От прокуратурата потвърдиха информацията като се позоваха на известие на Апелативния съд в Солун.

" Незабавно е изпратен превод на гръцки език на европейската заповед за арест и се надяваме лицето да бъде доведено пред български съд. Сроковете за това зависят от гръцките способени правосъдни управляващи. До окончателното изговаряне на съда той ще бъде под арест ", сподели представителят на прокуратурата Сийка Милева.

Тя разяснява и подписаните съглашения в предишното сред прокуратурата и спрягяния за главатар на групата, виновна за нещастието край Локорско - Виктор Кузмов. През 2022 той получава присъда " отнемане от независимост " за 5 месеца за каналджийство. Преди това е бил с мярка за неотклонение " задържане под стража ", което се приспада от присъдата.

" Реално, той е лежгал в пандиза месец и половина. Малко по-късно подписва ново споразувение по друго досъдебно произвеждане. Както изисква българският закон, наказванията са кумулирани и той си е изтърпял по-тежкото наказване ", сподели Милева.

Тя посочи, че политическите изказвания, че прокуратурата подписва най-вече съглашения, като се изключи че демонстрират непознаване на законите на страната, не дават отговор на истината.

В момента наказването за каналджийство е затвор до 5 години и санкция от 3000лв. до 10 000 лева От прокуратурата приканиха за смяна в закона, която да докара до по-високи санкции за този тип закононарушения.



От държавното обвиняване регистрираха фрапантно нарастване на следствията и делата, свързани с каналджийство от 2019 насам.







Намалява, обаче, броят на новообразуваните досъдебни производства против проведени незаконни групи.

Според Милева това се дължи на закриването на профилираното праводъсие, което прокуратурата дефинира като " неефективно решение ".








Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР