Бившият главен прокурор Иван Гешев призна, че за него няма

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев призна, че за него няма
Коментари Харесай

Гешев: Не виждам път назад към прокуратурата

Бившият основен прокурор Иван Гешев призна, че за него няма път обратно към прокуратурата и ще се бори за правораздаване по различен метод. Той атакува и политиците, които приготвят промени в Конституцията, че основават юридически безпорядък и прецеденти.
Ето какво написа Гешев:
" През последния месец хората, които подеха офанзивата против мен за следващ път подкопаха основите на българската държавност. Поради неналичието на правни причини, те неведнъж нарушиха законите и Конституцията на страната. Създадоха юридически безпорядък и прецеденти, които ще имат дълготрайни последствия за България. По подигравка на ориста през днешния ден тъкмо тези хора приказват за господство на закона и смяна на Конституцията. Като магистрат с тридесетгодишен опит аз не разбирам правото по този начин. Не считам, че законът би трябвало да бъде врата в полето, която мощните на деня заобикалят, а останалите са длъжни да минават през нея. Това не е господство на закона, а диктат на властимащите върху народа. Като прокурор постоянно съм се противопоставял на това неравноправие. Няма да трансформира мнението си и в този момент.
С годините обаче осъзнах и нещо друго. Нещо, което никой не споделя на глас. Проблемите на българското правораздаване не се намират в правосъдната система. Всички те произлизат от Народното събрание. В продължение на десетилетия Народното събрание приема некачествени, а от време на време и искрено лобистки закони. Законодателството е нетрайно, а постоянно и спорно. Няма по какъв начин да не загатна и за политическата квота във Висшия правосъден съвет, с помощта на която политиците кадруват и прокарват въздействието си.
Сега желаят да трансформират Конституцията още веднъж с клишето “реформа ” единствено с цел да овладеят прокуратурата и съда и да могат да крадат от народа безнаказано.
Днес декларирам пред Вас, че прокуратурата към този момент е затворена страница за мен. Не виждам път обратно и желая да бъде ясно, че това не беше мой избор - просто по този начин се стекоха събитията. Аз обаче си оставам магистрат по душа, тъй като това е предопределение, което не върви с поста, то се носи в сърцето. Обещавам Ви, че и отсега нататък ще продължа да се боря за правораздаване. Ще го върша по различен метод и с други средства ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР