Бившият главен прокурор Иван Гешев е организирал схема, при която

...
Бившият главен прокурор Иван Гешев е организирал схема, при която
Коментари Харесай

Гешев е използвал медии и фиктивни жалби, за да притиска членове на ВСС, твърди Сарафов 


Бившият основен прокурор Иван Гешев е провел скица, при която фиктивни тъжби и “две избрани медии ” са били употребявани за формиране на инспекции против членове на Висшия правосъден съвет (ВСС), предложили неговото премахване. Тези инспекции са били употребявани за напън с две съществени цели - отдръпване на предлагането за освобождение на Гешев и предизвикателство на отказ на внеслите го правосъдни кадровици.

Това разгласи краткотрайно изпълняващият длъжността на основен прокурор Борислав Сарафов по време на свое чуване на съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет в четвъртък. Той беше поканен във връзка разискване на данни, че част от членовете на Прокурорската гилдия на съвета, предложили уволнението на Гешев, са станали.

Това беше заявено от Огнян Дамянов и Гергана Мутафова по време на съвещанието на Висш съдебен съвет, предшестващо гласуването за. Правосъдният министър Атанас Славов включи в дневния ред на Пленума в четвъртък предложение тези изказвания да бъдат разисквани. Затова и членовете на съвета взеха решение да изслушат Сарафов.

Преди той да бъде поканен в залата, Славов рапортува получена от прокуратурата информация, от която излиза наяве, че против членове на Висш съдебен съвет са били формирани общо 4 преписки. Това е станало след общественото, когато скъса своята оставка и прикани “политическият отпадък ” да бъде изметен от Народното събрание. Именно тези негови думи станаха и фиктивен мотив за уволнението му месец по-късно.

От въпросната информация стана ясно още, че след изказването на Гешев от 15 май чиновник на пресцентъра на прокуратурата е изготвил докладна бележка по думите на тогавашния основен прокурор. Тя пък е послужила за формиране на инспекция, а по-късно и на дело за търговия с въздействие, по което Върховната касационна прокуратура (ВКП) е привиквала на разпити членове на Висш съдебен съвет.

Този процес в това време беше употребен от Гешев, с цел да насто
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР