Бар казва, че вярва, че Тръмп „добре е знаел, че е загубил изборите“

...
Бившият главен прокурор Бил Бар каза в сряда, че вярва,
Коментари Харесай

Бившият главен прокурор Бил Бар каза в сряда, че вярва, че Доналд Тръмп е „добре знаел, че е загубил изборите“, говорейки пред CNN в навечерието на повдигането на обвинения срещу бившия президент в разследването на специалния прокурор за намеса в изборите през 2020 г.

„Първоначално не бях сигурен, но повярвах, че той знаеше добре, че е загубил изборите“, каза Бар пред Кейтлан Колинс от CNN в „Източникът“ в първото си интервю след третото обвинение срещу Тръмп.

Специалният прокурор Джак Смит повдигна четири обвинения срещу Тръмп във вторник – включително заговор за измама на Съединените щати – като част от неговото разследване на опитите за отмяна на изборите през 2020 г., довели до атаката на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Очаква се бившият президент да бъде изправен пред съда във Вашингтон, окръг Колумбия, федералния съд в четвъртък.

В обвинителния акт се твърди, че Тръмп е знаел, че предизборните твърдения, които прави, са неверни. Но адвокатите на Тръмп твърдят, че изборните лъжи на Тръмп са защитени от Първата поправка, което Бар каза на CNN, че не е валиден аргумент.

„Както се казва в обвинителния акт, те не атакуват правото му на Първата поправка. Може да говори каквото си иска, може и да лъже. Той дори може да каже на хората, че изборите са били откраднати, когато е знаел по-добре“, каза Бар. "Но това не ви предпазва от влизане в заговор."

Въпреки че беше лоялен през по-голямата част от мандата си като главен прокурор на Тръмп, Бар особено противоречи на твърденията на бившия президент, че изборите са били фалшифицирани, когато каза през декември 2020 г., че Министерството на правосъдието не е открило съществени доказателства за широко разпространена измама на избирателите. Той подаде оставка скоро след това и оттогава се превърна в един от най-значимите критици на Тръмп.

Бар защити Смит в интервюто в сряда, откъсвайки се от много републиканци, които пренебрегнаха разследванията на специалния прокурор срещу Тръмп като политически мотивирани.

„Той е от типа прокурор, според мен, че ако смята, че някой е извършил престъпление, той, знаете ли, го усъвършенства и наистина се опитва да изведе това дело“, каза Бар. „Няма съмнение, че е агресивен, но не мисля, че е партизански актьор.“

Бившият главен прокурор добави, че смята, че Смит има повече доказателства, за да докаже, че бившият президент е знаел, че изборите не са били откраднати.

„Виждаме само върха на айсберга по този въпрос“, каза Бар. „Мисля, че предстои много повече и мисля, че те имат много повече доказателства за състоянието на ума на президента Тръмп.“

Но Бар отказа да каже дали е разговарял с екипа на Смит като част от разследването. Бившият главен прокурор разговаря с избраната комисия на Камарата на представителите, която разследва 6 януари миналата година и описа Тръмп като „откъснат от реалността“ след изборите през 2020 г.

Докато правните проблеми на Тръмп се задават, бившият президент се кандидатира да се върне в Белия дом и в момента ръководи републиканската партия. Въпреки че Бар каза, че бившият му шеф не трябва да бъде кандидат за президент на републиканците през 2024 г., той няма да изключи в сряда да гласува за Тръмп, ако той бъде кандидатът.

„Ще трябва да изчакам, за да видя каква е ситуацията и в този момент ще избера отровата си“, каза Бар.

Сам Фосъм от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР