Бившият германски канцлер Ангела Меркел получи наградата за мир на

...
Бившият германски канцлер Ангела Меркел получи наградата за мир на
Коментари Харесай

Ангела Меркел получи награда за мир на ЮНЕСКО


Бившият немски канцлер Ангела Меркел получи премията за мир на ЮНЕСКО " Феликс Уфуе-Боани " поради решението си от 2015 година да одобри бежанци в страната.

" Всички членове на журито бяха трогнати от смелото ѝ решение през 2015 година да одобри повече от 1,2 млн. бежанци, по-специално от Сирия, Ирак, Афганистан и Еритрея. Това е наследството, което тя оставя ", написа журито през август предходната година, когато решението беше оповестено за първи път.

" Да работим уверено и настойчиво за мира е още по-важно от всеки път ", съобщи Ангела Меркел в речта си при приемането на премията. " Диалогът е оръжието на мощните, а не на слабите ", добави тя, цитирайки Уфуе-Боани, първият президент на Кот д`Ивоар след оповестяването на независимостта му от Франция през 1960 година

Меркел благодари на журито за направения избор, който " се концентрира върху обстоятелството, че войната също значи, че хората би трябвало да изоставен родните си страни ", визирайки бежанците от Украйна.

" Мислехме, че времето на войната в Европа е отминало ", сподели Меркел. " Но след 24 февруари предходната година, когато се случи жестоката експанзия на Русия против Украйна, стигнахме до тъжния извод, че това не е по този начин. Това раздруса Европа радикално. "

През 2015 година Германия вкара политика на " отворени порти " за бежанците и Меркел съобщи, че доста хора в цялата страна я поддържат, което демонстрира, че Германия може да предложи топъл банкет.

" Изказвам най-искрените си благодарности на всички тези хора, тъй като ги считам също за носители на тази премия ", сподели тя.

На церемонията бяха отдадени почести на Меркел и нейната политика във връзка с бежанците.

Одри Азуле, общоприет шеф на ЮНЕСКО, похвали " смелото решение " да одобри повече от един милион бежанци. " Вие поехте опасности... Вие приложихте в деяние Всеобщата декларация за правата на индивида ", сподели Азуле.

Председателят на журито и притежател на Нобелова премия за мир за 2018 година Денис Муквеге съобщи: " Оценяваме вашата човечност, вашия дух на взаимност, вашето остро възприятие за нравственос и вашето вдъхновяващо водачество ".

Наградата се присъжда всяка година от 1991 година насам на лица или организации, които са положили обилни старания за поощряване, проучване или гарантиране на мира. Първите носители са Нелсън Мандела и Фредерик Вилем де Клерк.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР