Бившият френски лидер Саркози е изправен пред съдебен процес през 2025 г. за предполагаема корупция в Либия

...
Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде съден през 2025
Коментари Харесай

Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде съден през 2025 г. по обвинения, че е взел пари от покойния либийски лидер Муамар Кадафи, за да финансира една от предизборните си кампании, твърдят прокурорите.

Процесът, който прокурорите обявиха в петък, трябва да изслуша доказателства, че Саркози, заедно с 12 съобвиняеми, са се заговорили да вземат пари от либийския лидер, за да финансират незаконно победоносната му кандидатура за президентския пост през 2007 г.

Саркози, който се сблъска с множество правни проблеми от първия си мандат на власт, отрече либийските обвинения – най-сериозните, с които се сблъсква.

68-годишният мъж вече е осъждан два пъти, веднъж за корупция и търговия с влияние, включващи опити за оказване на влияние върху съдия, и друг за нарушаване на лимитите на разходите за кампанията по време на опита му за преизбиране през 2012 г.

Саркози обжалва и двете присъди.

Сред другите, изправени пред съда за предполагаемата либийска корупция, са тежки играчи като бившата дясна ръка на Саркози Клод Геан, неговият тогавашен ръководител на финансирането на кампанията Ерик Вьорт и бившият вътрешен министър Брис Ортефьо.

Разследването беше предизвикано от разкрития от разследващия уебсайт Mediapart, който публикува документ, който претендира да покаже, че Кадафи се е съгласил да даде на Саркози до 50 милиона евро (54 милиона долара по текущи курсове).

Двамата лидери се радваха на изненадващо сърдечни връзки със Саркози, позволявайки на либийския силен човек да опъне своята бедуинска палатка срещу Елисейския дворец по време на държавно посещение във Франция само месеци след избирането му.


Саркози се завърна в новините през последните седмици във Франция, след като публикува втория том от мемоарите си и предположи, че райони на Украйна, окупирани от Русия след пълномащабното нахлуване на Москва миналата година, може да се наложи да бъдат признати за руски.

Той също каза, че анексираният полуостров Крим ще остане руски и че „всяко връщане към начина, по който нещата бяха преди, е илюзия“.

Саркози пое водеща роля в преговорите за частичното оттегляне на Русия от Грузия след нахлуването на Москва там през 2008 г.

Саркози е изправен пред отделно разследване за потенциална търговия с влияние, след като получи плащане от руската застрахователна фирма Reso-Garantia от 3 милиона евро (3,2 милиона долара) през 2019 г., докато работеше като консултант.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР