Бившият финансов министър Владислав Горанов, който е и сред санкционираните

...
Бившият финансов министър Владислав Горанов, който е и сред санкционираните
Коментари Харесай

Владислав Горанов призова Васил Божков да се върне в България или да бъде разпитан дистанционно

Бившият финансов министър Владислав Горанов, който е и измежду глобените по световния закон " Магнитски ", прикани Васил Божков да се върне в България, с цел да се яви пред съда по делата, които се водят против него. По думите на Горанов единствено по този начин ще може допустимо най-бързо да завърши проточилото се към този момент над 3 години правосъдно гонене на укриващия се в Дубай предприемач.

Според него стоенето на Божков в Обединените арабски емирства (ОАЕ) не оказва помощ. Даде и своето съмнение какво би трябвало да се случи по този проблем.

" Или да се върне в България и да има развой, или да бъде разпитан отдалечено с позволението на ОАЕ ", добави Горанов, като акцентира, че не се тормози от нищо, защото обвиняванията на Божков против него не били истина.

 Васил Божков разгласи, че е подготвен да се върне в България като предпазен очевидец Васил Божков разгласи, че е подготвен да се върне в България като предпазен очевидец

Преди месец Божков заяви във " Facebook ", че е подготвен да се върне в България като предпазен очевидец и от това би трябвало да се опасява някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Бизнесменът за 19 закононарушения през 2020 година, като прокуратурата направи извод, че е нанесъл вреда на бюджета за над 550 милиона лв., които компанията му " Национална лотария " е икономисала от такси.

През юни 2021 година Божков от световния закон " Магнитски ". Според Съединени американски щати Владислав Горанов, който пък бе глобен по " Магнитски " при започване на тази година, е употребявал поста си на министър на финансите, с цел да подкрепи подкупването на български държавни лица и да лиши българската страна от данъчни приходи в интерес на български олигарси и от това е произлязла вреда за към 600 милиона лв.. Твърденията на Божков са, че Горанов и Борисов са го изнудвали и че е давал на Горанов 20% от облагата в пачки от 500 евро, а Борисов е изпращал пиара си Севделина Арнаудова в кабинета му " за по-дребни суми, за други потребности ".

През март 2022 година, че е дал сведения пред полицията по следствието, някогашният министър председател Борисов, пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова и Горанов, като уточни, че е дал пред полицията имената и на други хора - Кирил Домусчиев, някогашния министър на правораздаването Данаил Кирилов и на някогашния вицепремиер Валери Симеонов. Божков удостовери и че Европейската прокуратура също го е разпитвала, като е задавала въпроси документално, на които той също документално е отговарял. Още тогава той изрази подготвеност да бъде разпитан отдалечено по сигналите, които е изпратил, а в случай че не бъде търсен с алена бюлетина на Интерпол, е подготвен да се прибере и в България, с цел да даде показания.

изпратиха искане до Обединените арабски емирства искане за разпит посредством видеоконферентна връзка на Божков, само че без отговор. Държавното обвиняване изпрати това искане близо две години откакто стартира следствията против Божков и откакто повтаряше, че той би трябвало да се яви персонално. През февруари 2023 година прокуратурата заяви, че на обвинения Божков е дадена опция да се яви непринудено пред българските проверяващи органи и да се възползва пълноценно от всичките си права по българското законодателство, в това число да даде пояснения по делото. Добави, че са му посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното произвеждане в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР