Бившият енергиен министър Румен Овчаров смята, че връщането на терминал

...
Бившият енергиен министър Румен Овчаров смята, че връщането на терминал
Коментари Харесай

Ще плащаме стотици милиони заради Росенец, предупреди бивш министър

Бившият енергиен министър Румен Овчаров счита, че връщането на терминал " Росенец " на страната крие съществени опасности и България като страна ще загуби доста от прехвърлянето на концесията.

" България ще би трябвало да възвърне на " Лукойл " направените вложения по бизнес проекта, които са в границите на 31-32 млн. евро. България ще би трябвало да се лиши от вложенията по бизнес проекта, които са за към 20 млн. евро. Това значи 300-400 служащи да бъдат изхвърлени на улицата. България ще се лиши от още 20-ина млн., които няма да получим като концесионна такса. България ще би трябвало да заплати над 200 млн., с цел да прави каквото би трябвало новата структурата там ", изясни той пред Bulgaria ON AIR.

Овчаров означи, че няма никаква гаранция за това, че новият притежател ще успее да свърши работата. Според него това пристанище не може да бъде употребявано за друго с изключение на за петрол. Ако операторът не може да го оперира, доставките на недопечен нефт за " Лукойл " и износът на продукцията ще бъдат застрашени, на мнение е гостът в " Денят ON AIR ". " Лукойл " е единственото сдружение в България, което в осъществяване на европейска инструкция заплаща 33% от облагата си в българския бюджет като вноска взаимност. Освен това сметките на Делян Добрев са малко погрешни. Тичаща непросветеност залива българската страна ", акцентира Овчаров. Бившият енергиен министър уточни, че са станали доста изненадите, които Народното събрание прави на държавното управление.

" По същия метод беше направено с реакторите за " Белене ". Заедно с това потегли антируската нервност с паметниците. Това, което се случва, е заплащането по сглобката. Тя стана допустима, тъй като Гешев беше отхвърлен, това беше изискването на ПП-ДБ. Назначиха аватар на Гешев. Реанимираха Пеевски като фигура номер едно. Остава едно " само че " и това е " Магнитски ". Очевидно натам водят тези антируски напъни ", показа тезата си Румен Овчаров.

По думите му цените на колонките по бензиностанциите у нас не са толкоз високи, в случай че ги съпоставим с някои от прилежащите ни страни. Но има действителна заплаха цените на горивата да скочат при избрани офанзивни дейности на Украйна по отношение на Русия.

" Лукойл печели задоволително добре. Но за какво българските банки също не заплащат налог " свръхпечалба "? Същото се отнася за най-големите компании в България. И за тях мълчим ", сподели още Овчаров. " Какво тъкмо гарантираш на " Булгаргаз ", откакто подписваш контракт с " Боташ " и му даваш право да продава в България? Договорът с " Боташ " е извънредно малоумен. България има тръбопроводи отвред, имаме терминал в Александруполис, на който сме притежатели на 20%. И ние подписваме контракт за 13 години за 300 млн. евро годишно, с цел да резервираме потенциал в Турция. Като искаш турски газ, подпиши си - " Турски поток " е на пътя. Може би ще се съгласят на някаква дребна отстъпка ", разяснява гостът на Ганиела Ангелова.

Според Румен Овчаров няма риск за БЕХ и декапитализацията му. " Парите са си там и има над 2 милиарда чисти пари. Заедно с всички сдружения - в холдинга са над 4 милиарда Асен Василев няма съображение да се тупа, че за два месеца, откогато той е пристигнал, дефицитът в бюджета станал остатък ", настоя някогашният енергиен министър.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР