Бившият директор на Регионалния исторически музей във Варна вече не

...
Бившият директор на Регионалния исторически музей във Варна вече не
Коментари Харесай

Варненският Перперикон обезсмърти проф. Плетньов

Бившият шеф на Регионалния исторически музей във Варна към този момент не е сред нас, само че откритията му бележат връх освен в българската, само че и в международната археологическа общественост, пише България Днес.
Стотици сътрудници, другари, историци, археолози, академични преподаватели и музейни служащи си взеха последно довиждане с бележития професор в гробищния парк във Велико Търново, откъдето стартира професионалният му път.
Плетньов умря предишния понеделник, без да пристигна в схващане. Месец по-рано откривателят претърпя тежко рухване в къщата си във великотърновското село Леденик, а лекарите го сложиха в медикаментозна кома. От която той по този начин и не се разсъни.

Едва на 55 години, проф. Плетньов остави след себе си 6 книги и над 80 публикации в региона на късноантичната и средновековната история и археология. Близките му ще го помнят с неповторимата му усмивка, с финото възприятие за комизъм.
Години наред той управлява археологическите разкопки на късноантичната цитадела "Кастрици " в региона на " Евксиноград “, на средновековния манастир в местността Караач теке и на късноантичната и средновековна цитадела Петрича.

Безспорно едно от най-големите разкрития на археолога е добре непокътната средновековна цитадела, която е на път да се трансформира в туристическа дестинация от ранга на Перперикон. За триумфа заяви приживе самият Валентин Плетньов.

Става въпрос за крепостта Петрич кале, която се намира на голяма канара над белославското село Разделна. Тя е една от най-големите антични и средновековни замъци в Източна България, посочи проф. Плетньов малко преди да си отиде.
Петрич кале е била значима цитадела в отбранителната система на средновековната българска страна. При разкопките се разкриват крепостни стени, тук-там високи по 7 метра, в извънредно положително непокътнато положение.

Крепостта е имала две големи правоъгълни кули с размери 11 на 9 метра, на разстояние 50 метра една от друга. Те са непокътнати на височина от 7 метра. В друга огромна кула, която е защитавала метода към крепостта, са открити керамика и скотски кости.

Данни за Петрич кале има още от времето на арабския странник географ Ал Идриси. В изложение на света през 1154 година той разказва крепостта като огромен, прекрасен и богат град.

Проф. Плетньов не дочака нужното самопризнание за варненския Перперикон. Но бе отличен със "Златен грифон " за разкриването на крепостта Кастрици при двореца " Евксиновград “ и единствената досега огромна средновековна пристанища странноприемница.
При разкопките археолози, ръководени от него, откриха и елементи от украсата на огромен опустошен храм от същото време.

Археолозите изследваха към половин декар в крайбрежната част на Кастрици. Точно там откриват комплекс от 12 пространства с обща централна стена. Всяка от стаите има камина и дъсчени подове.
"Вероятно постройката е била на два етажа с нестабилен втори етаж. Ако обърнете внимание в този момент в Созопол, Несебър, старите къщи са с такива каменни основи, паянтови ", споделя Плетньов след разкритието през август 2016-а.

При разкопките бяха открити още принадлежности за произвеждане на религиозни предмети и рядко срещаният лидийски камък, с който се опитва истинността на златото.

Третият огромен археологически удар, който нанесе професорът, е като началник на разкопките и на средновековния манастир в местността Караач теке.
С откриването на кръста при разкопките на манастира стартира възраждането на това място и превръщането му в актуален археологически, църковен, музеен и учебен център "Царски манастир " Св. Богородица ".

Този раннохристиянски манастирски комплекс се намира в местността Караач теке - в селищно образувание "Пчелина " над квартал " Възраждане “ във Варна.

Царският манастир " Св. Богородица “ е бил най-големият извънстоличен нравствен център на България. Той е издигнат в края на IX век и просъществува до XI век. За това свидетелства украсата и откритият скрипториум - една от най-големите средновековни здания в България от X-XI век.

Книжовният център е с размерите на дворците в Плиска и Преслав. В него се е развивала голяма книжовна активност - превод и преписване на християнски книги от гръцки на български. В региона на манастира е открит щемпел на св. княз Борис и още два оловни печата на цар Петър и на цар Симеон.

Изравянето на крепостната стена на Одесос (старото име на Варна - б.а.), строена през VI в. по времето на император Юстиниан Велики, също остава измежду бележитите открития на починалия археолог.
Тя е от интервала на най-голямото уголемение на античния град и обрисува границите на архитектурния и археологически резерват "Одесос - Варна ".
Наред със стената под управлението на проф. Плетньов археолози разкопаха и делва под централен бул. в морската столица. В нея са съхранявани зърно, зехтин, вино и вода. Вероятно е от края на VI в. преди завладяването на Одесос от словени и авари и унищожаването му през 614 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР