Бившият директор на Комитета за национална сигурност на Казахстан Карим

...
Бившият директор на Комитета за национална сигурност на Казахстан Карим
Коментари Харесай

Бившият директор на службата за сигурност на Казахстан беше осъден на 18 години затвор за държавна измяна

Бившият шеф на Комитета за национална сигурност на Казахстан Карим Масимов беше наказан на 18 години затвор, откакто беше приет за отговорен в държавна измяна, заяви локалната новинарска организация Казинформ, представена от Българска телеграфна агенция.

Заместникът на Масимов -  Ануар Садикулов, получи присъда от 16 години затвор по време на същия правосъден развой.

Съдът постанови също конфискация на имуществото им и доживотна възбрана да заемат обществени длъжности.

Богатата на нефт и природен газ, някогашната руска република беше обхваната от вълна от митинги при започване на 2022 година след двоен растеж на цената на бензина. Протестите прераснаха в битка за власт сред представители на държавния хайлайф и бяха потушени с " желязна ръка " и с доста арести от управляващите.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев повика на помощ водената от Русия Организация на Договора за групова сигурност и в страната дойде съветски боен контингент.

След затихването на митингите Токаев продължи изтласкването от позициите му във властта на Нурсултан Назарбаев, първия президент на страната, който бе лишен от почетната купа " Водач на нацията ", столицата, преименувана в негова чест на Нур Султан, си възвърна през септември 2022 година предходното име – Астана.

Членовете не фамилията на Назарбаев бяха изгонени от водещите им позиции в политическия живот и бизнеса в страната. Масимов, които заемаше през годините редица висши постове, в това число на министър-председател, бе арестуван в границите на тази чистка.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР