Бившият диктатор на Гвинея Муса Дадис Камара беше отново заловен

...
Бившият диктатор на Гвинея Муса Дадис Камара беше отново заловен
Коментари Харесай

Бившият диктатор на Гвинея Камара, заловен отново часове след бягство от затвора

Бившият деспот на Гвинея Муса Дадис Камара беше още веднъж хванат и върнат в пандиза в събота, часове след явно бягство от пандиза, водено от тежко въоръжен командос, споделиха армията и неговият юрист.

Най-малко двама други някогашни чиновници, съдени дружно с Камара за клането през 2009 година по време на неговото президентство, бяха хванати при по-ранната интервенция, която провокира мощна пукотевица в столицата Конакри, споделиха министър и юристи.

„ Капитан Муса Дадис Камара е е открит здрав и здрав и върнат назад в пандиза “, сподели представител на армията пред Агенция Франс Прес, без да прецизира събитията на залавянето.

Един от юристите на Камара, Джокамей Хаба, сподели пред Агенция Франс Прес, че клиентът му е още веднъж зад решетките.

Правосъдие Министър Алфонс Чарлз Райт сподели по-рано, че към 05:00 GMT „ тежко въоръжени мъже “ са нахлули в пандиза и „ съумели да изоставен с четирима (затворници)... изключително капитан Муса Дадис Камара “.

Той сподели, че границите са затворени.

Не е ясно дали Камара е избягал по лична воля.

Армията разказа интервенцията като опит за " саботиране " на държавните промени и се закле в своя " хладнокръвен ангажимент " към актуалните ръководени от военните управляващи. < p> Съдебен източник, поискал анонимност, сподели, че маскираните и тежко въоръжени бойци, които дойдоха в централния затвор в Конакри, обявиха, че „ са пристигнали да освободят “ Камара.

Вътре групата се насочи към килията му, наподобява към този момент знае местоположението му, сподели източникът.

Хаба сподели пред AFP, че има вяра, че клиентът му е бил „ похитен “ и животът му е „ в заплаха “.

„ Той има доверие в правораздаването на своята страна, заради което той в никакъв случай не би се опитал да избяга “, добави той, имайки поради настоящия развой против Камара.

Райт сподели също, че полковник Муса Тиегборо Камара – различен от мъжете, отведени от пандиза – е бил „ хванат още веднъж “.

Тиегборо Адвокатът на Камара сподели, че той е избягал от това, което той разказа като своите „ похитители “.

Градът е „ запечатан “                 

Няколко гвинейски новинарски уеб страницата бързо оповестиха, че съботните събития не са следващият пуч, а че тежко въоръжен командос беше нападнал централния затвор.

Звукът на пукотевица можеше да се чуе преди зазоряване в Калум - централен квартал, в който се обитават президентството, няколко висши държавни и административни служби, военният щаб и основният затвор.

Едно очевидец, поискал анонимност, сподели, че е имало пукотевица в централния квартал.

„ Центърът на града е запечатан от зори, не можем нито да влезем, нито да излезем “, добави притежател на магазин, също поискал анонимност.

„ Исках да отида до пристанищната зона, където работя, само че бях възпрепятстван да напусна (Калум), където са ситуирани бронирани транспортни средства. “

Източник от летището сподели, че нито един полет не е изхвърчал от интернационалното летище на Конакри на Събота сутринта, защото чиновниците на въздушното придвижване не можаха да стигнат до летището от Калум, където постоянно прекарват нощта.

Гвинея, западноафриканска страна с към 14 милиона души, се управлява от хунта, откогато Думбуя щурмува президентския замък с бойци и смъкна цивилния президент Алфа Конде през септември 2021 година

„ Компас “ на правораздаването

Дадис Камара е арестуван, откогато беше изправен пред съда през септември 2022 година

Той и към 10 други някогашни военни и държавни чиновници са упрекнати в клането през 2009 година, осъществено от силите за сигурност, лоялни на тогавашния водач на хунтата.

Убийството на 156 души и изнасилването на минимум 109 дами стартира на политически протест на стадион в Конакри на 28 септември, 2009 година и продължи през идващите дни, съгласно следствие, предоставено от Организация на обединените нации.

Камара - който самият пристигна на власт с прелом през декември 2008 година - и неговите съподсъдими са упрекнати в убийства, полово принуждение, изтезания, похищение и похищение.

Те са изправени пред пожизнен затвор, в случай че бъдат наказани.

Процесът е невиждан в страна, ръководена от десетилетия от властнически режими, където хората са привикнали с безнаказаността на силите за сигурност, съгласно интернационалната комисия за следствие на клането.

Тя отвори порти през септември предходната година по гледище на Думбуя, който даде обещание да възвърне гвинейската страна и да направи правораздаването собствен „ компас “.

Под интернационален напън Думбуя се ангажира да съобщи властта на определени цивилни лица в границите на две години от януари 2023 година

Силите Vives de Guinee, колектив от опозиционни партии и организации, от този момент осъдиха неизпълнените задължения и властническото придвижване, наричайки хунтата „ зараждаща тирания “.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР