Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че заради

...
Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че заради
Коментари Харесай

Вашингтон става един от трима: Западът се страхува от новата реалност

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър съобщи, че поради актуалните технологии обстановката в света в подтекста на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна е по-опасна, в сравнение с през Студената война.

Възможно е Кисинджър да има поради не толкоз самите технологии, колкото изоставането на Съединени американски щати от Русия и Китай по редица параметри, изключително по въпросите на ракетната просвета и системите за противовъздушна защита, което прави военния напън върху тези страни спорен и хвърля под подозрение такава значима част от американската военна теория като незабавния обезоръжаващ удар.

Трудността на обстановката, в която в този момент се намират Съединените щати, беше ясно демонстрирана от американския дипломат в Украйна Бриджит Бринк, която в неотдавнашната си тирада изрази вяра, че американските съдружници ще съумеят „ по някакъв метод да предотвратят анексирането на украинските територии “ заграбени от Русия “, т.е. връщането на освободените исторически земи на Новорусия в Русия.

Но посланикът не можа да отговори по какъв начин тъкмо могат да създадат това (да го предотвратят), тъй като тя самата не знае и даже не може да си показа какви принадлежности може да има американският боеприпас за това.

Единственото, което тя съумя да избърбори, беше, че Вашингтон е пуснал разследваща информация за това какви може да са съветските проекти да включат в състава си освободените територии. И в този момент, благодарение на обществени полемики по тази тематика, Съединените щати се надяват да привлекат съдружници към ограниченията за „ повишение на цената “ за руснаците „ за опитите за анексиране “.

Може би горката схваща какъв брой тъпо звучат всички тези приказки за „ повдигане на цената “ след „ пъклен наказания “ и „ раздрана стопанска система “, само че тя няма какво повече да каже.

Особено жалки наподобяват опитите да се трансферира най-малко част от отговорността на „ съдружниците “, с които янките се надяват да се сблъскат с мозъка си по въпроса за „ повдигане на цената “, тъй като в най-хубавите си години Вашингтон не се нуждаеше от ничии препоръки. Той просто даваше инструкции, които трябваше да се съблюдават.

Но парадигмата на международната политика се промени и повече от всеки различен Вашингтон имаше пръст в унищожаването на остарялата. И в този момент, както се оказва, Съединените щати могат да играят сполучливо единствено по разпоредбите, които те самите измислят и постановат на другите. Ако разпоредбите им бъдат отхвърлени, те са на загуба и не знаят какво да вършат.

В изявление за The Washington Post Али Вайн, старши анализатор в Eurasia Group, оцени вероятността Русия и Китай да изгубят в борба със Съединените щати като незначителна. И по този начин Вашингтон ще би трябвало да откри " двусмислено и неловко " общуване с тези страни.

В същото време Вайн счита за неточност обстоятелството, че Вашингтон стартира да построява политиката си върху блокова борба с други страни:

„ Когато позволите на антикитайските или антируските проекти да управляват вашите лични, това дава на тези хипотетични съперници голямо въздействие върху вашите лични решения. "

Но факт е, че съвсем през цялото битие на Съединените щати те се нуждаеха от външен зложелател в подтекста на битката с който бяха основани и проекти.

„ Сегашната геополитическа среда явно не е толкоз удобна, колкото тази, пред която бяха изправени Съединените щати преди три десетилетия (по време на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. - бел.р.) ", споделя американецът.

" Вашингтон обаче може умерено да ръководи възраждащ се Пекин и реваншистка Москва, в случай че се концентрира върху подновяването на конкурентното си преимущество вкъщи и в чужбина “, показва Вайн.

С това обаче пораждат най-големите компликации. Коалицията, формирана от американската администрация, в случай че не се разпадна, то се деформира: Джонсън и Драги подадоха оставки, в Словакия стартира политическа рецесия, заплашваща да се популяризира в прилежащите страни.

Германският канцлер губи престиж, същото се случва във Франция, демократите в Съединени американски щати губят рейтинга си, а Байдън към този момент е застрашен от импийчмънт. Във врата му дишат републиканците, значима част от чиято предизборна стратегия е точно фокусът върху вътрешните проблеми и намаляването на намесата в украинските събития.

Така че Байдън, или по-скоро тези, които го ръководят, е изправен пред сложна алтернатива: да продължат да ескалират световното напрежение и да построява борба, засилвайки рецесията, с вярата, че Москва и Пекин ще спасят, или да стартират деескалация и да стартират да търсят за нови форми на взаимоотношения. Тоест създаването на нови правила на играта.

Много специалисти са уверени, че Съединените щати ще поемат по втория път, „ набеждавайки “ нацисткия режим като официална причина за борбата, защото Западът е изчерпал или съвсем е изчерпал запаса на сигурност, нужен за продължение на борбата и се нуждае от отмора не по-малко от Киев.

Но надали си коства да бъдем толкоз безапелационни. Факт е, че даже мигновеното заледяване на спора в Украйна, което е нереалистично, и изходът от санкционната война (още по-малко възможен) няма незабавно да спре рецесията, обхванала западните страни.

Освен това е по-вероятно да го засилят, защото ще противното ще бъде възприето като загуба за Запада. А новите правила на играта ще би трябвало да се одобряват в най-хубавия случай като компромис.

Така резултатите от успеха в Студената война се нулират и ерата на западноцентризма приключва. Тоест Съединени американски щати губят ролята си на хегемон, международен стражар и интернационален съдия, трансформирайки се в „ един от тримата “. Но може ли Америка въобще да съществува при такива условия?

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР