Бившият чешки външен министър Карел Шварценберг почина на 85-годишна възраст,

...
Бившият чешки външен министър Карел Шварценберг почина на 85-годишна възраст,
Коментари Харесай

Почина Карел Шварценберг, бивш министър на външните работи на Чехия

Бившият чешки външен министър Карел Шварценберг умря на 85-годишна възраст, са съобщили от Министерството на външните работи на Чехия, написа Associated Press.

" С дълбока горест и почитание си спомняме за Карел Шварценберг, който ни напусна през днешния ден. Като министър на външните работи в продължение на два мандата той оформи външната ни политика и постоянно доказваше с дейностите си, че е същински демократ ", написа чешкото външно министерство, предава Българска телеграфна агенция.

Чешкият президент Петр Павел съобщи, че е умрял " популярен човек във всеки смисъл " и е показал, че " служенето на страната му е било естествена задача за него ".

Шварценберг беше покровител на признаването на независимоста на Косово и началник на дипломацията през 2008 година, Чехия призна Косово макар обстоятелството, че тогавашният президент Вацлав Клаус и някои политически партии се опълчиха.

Шварценберг е роден на 10 декември 1937 година в Прага в благородно чешко семейство, само че той и фамилията му е трябвало да избягат от Чехословакия, след през 1948 година и живеят в заточение в Австрия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР