Полският съдия, който избяга в съседна Беларус заради обвинения в

...
Полският съдия, който избяга в съседна Беларус заради обвинения в
Коментари Харесай

Туск: Избягалият в Беларус полски съдия е имал достъп до класифицирани документи

Полският арбитър, който избяга в прилежаща Беларус поради обвинявания в шпионаж, е имал достъп до класифицирана информация, съобщи министър-председателят Доналд Туск.

Беларус разгласи, че арбитър Томаш Шмидт е минал в съюзената с Москва страна, с която Полша е в напрегнати връзки, изключително след началото на войната в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

" Трябва да сме наясно, че беларуските служби работят с лице, което е имало директен достъп до (бившия) министър на правораздаването и няколко класифицирани документа, до които никоя разследваща работа не трябва да се добира непременно ", съобщи Туск.

Шмидт е бил непосредствен до някогашната ръководеща партия " Право и правдивост " (ПиС) в Полша, която в края на предходната година загуби властта в интерес на сегашната проевропейска коалиция.

След като той избяга в Беларус, прокурорите във Варшава започнаха следствие за шпионаж против него.

Полските секрети служби ABW обявиха настрана, че ревизират " обсега на класифицираната информация, до която съдията е имал достъп ".

Престъплението шпионаж се санкционира с минимум 8 години затвор.

" Връзките на Шмидт с беларусите датират от дълго време, (не само) през последните няколко месеца ", съобщи Туск.

Съдията и някогашната му брачна половинка са взели участие в онлайн акция, в която са нападали съдии, изказали се срещу промените, които ПиС е въвела в полската правна система.

Европейски Съюз и Вашингтон обявиха, че промените подкопават независимостта на полските съдилища.

В известие, оповестено на съветски и полски език, Шмидт се оплака, че е обект на " измислени " обвинявания в шпионаж.

Той съобщи, че полските управляващи " водят страната към война под въздействието на Съединените щати и Обединеното кралство ".

Отношенията сред Варшава и Минск са обтегнати от години поради политическите репресии в Беларус и разногласията за мигрантите.

Те паднаха до ново дъно, откакто президентът Александър Лукашенко поддържа нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Беларуската държавна осведомителна организация Белта заяви, че Шмидт е изискал леговище от автократичния Лукашенко.

" Това е акт на митинг против политиката на Полша по отношение на Беларус и Русия ", цитира Белта думите на Шмидт на конференция в Беларус.

Туск предизвести, че беларуските и съветските секрети служби могат да се насочат към страните от Европейски Съюз, в които членува Полша, преди изборите за Европейски парламент при започване на юни.

" Признаците за доста нападателно наличие - от страна на враждебно настроени към нас непознати служби в Европа - се ускоряват с всеки минал ден и ще продължат да се ускоряват поради европейските избори ", съобщи водачът на центристите.

" Не би трябвало да имаме илюзии по отношение на задачата, която Москва и Минск са си сложили през идващите месеци ", сподели Туск, откакто се срещна с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в южния град Катовице. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР