Бившият американски президент Джордж У. Буш нарисува 24 портрета на

...
Бившият американски президент Джордж У. Буш нарисува 24 портрета на
Коментари Харесай

Лидерите като музи за народа

Бившият американски президент Джордж У. Буш нарисува 24 портрета на международни водачи.

11-годишното момче демонстрира портрета на Еманюел Макрон по време на визитата му в Нигерия през юли.

Народната обич към водачите се показва по най-различни способи. Някои рисуват картини или закачат плакати или значки.
 26-goblen_boiko  26-ninova  26-ninova1  27-kare-2-boikoo-1  26_1  27-kare-2-boiko-2
Фенка на премиера Бойко Борисов е ушила гоблен с облика му, а фотографията на шедьовъра й всеобщо се споделя във фейсбук. Името на дамата към този момент не е известно, нито какво тъкмо я е подтикнало. Борисов е първият общественик от новото време, който се трансформира в муза за създателите по градове и паланки. Преди време русенец се прочу с това, че поставя облика му на предните капаци на коли, неговата физиономия се появяваше също по този начин върху опаковките на вафли, великденски яйца и даже рокерски каски.

Русенецът Спиро Янкулов още през 2012 година изрисува лика на Бойко на капака на опела си. Бившият футболист споделя, че харесва водача на ГЕРБ още от времето, когато е бил играч по карате.

Със комплицираната задача да изрисува премиера се натовари и русенският художник Илиян Илиев, който се занимава с графичен дизайн и рисува с аерограф. “Заедно стигнахме до консенсус по какъв начин да наподобява Бойко Борисов. Това е една от най-честите му пози – замислен, с кръстосани ръце ”, описа създателят.

И тъй като колите през днешния ден ги има, на следващия ден ги няма, различен върл почитател на Борисов реши да носи облика му вечно със себе си и го татуира на ръката си.

Тайнствен почитател от Кюстендил пък направи гоблен с лика на Корнелия Нинова и го озаглави “Момичето с плодовете ”, употребявайки творбата на Владимир Димитров-Майстора “Жътварка ”. До момента никой не знае същинското име на буйния обожател на желязната лейди от Българска социалистическа партия, известно е единствено, че той се подписва с името Самир Сами и е българин. Взел е името от арабин, който приютил преди време, индивидът умрял и българинът се прекръстил на него.

Нинова схванала за новата творба от пресата и била изумена от постоянството на почитателя си. “Не знам какво да кажа, благодаря му ”. Самир е безапелационен, че Корнелия е неговият блян за жена, за политик: “Няма такова комбиниране ”, безапелационен е Самир. Той е живял в Германия, където е работил като реставратор и сега е подобен.

Дори десетилетия след рухването му от власт ликът на Тодор Живков към момента се появява под дърво и камък. Както “Труд ” писа през май ликът на комунистическия лидер беше възобновен в монумента на Бузлуджа. Неизвестен махленски актьор нарисува облика му със спрей дружно с този на Маркс и Енгелс. Някога ликът на Живков е бил от мозайка, само че е опустошен.

Народната обич, преливаща в изкуство, не е непозната и на Запад. Емблематичен портрет на Тръмп се появи още през 2016 година. Тогава жена, известна като Дейвисън в YouTube, го нарисува, употребявайки за четка гърдите си.

“Миналата година нарисувах Кание Уест с гърдите си и желаех да обрисувам още някого, който е също толкоз абсурден през тази ”, споделя при започване на видеото си Дейвисън. Влогърката по едно и също време рисува Тръмп и повдига въпроса какъв брой огромна неточност биха създали американските гласоподаватели, в случай че изберат предприемача за президент. Не че я послушаха. Освен това, Дейвисън дава обещание, че ще дари 50% от печалбата си от тази картина на самодейност, бореща се против рака на гърдата, по желание на самия Тръмп. Изненадващо или не, картината беше продадена за едвам 129 $.
 27-1-3-makron  26-gurdi  26-trump  27-1-4-bush
Понякога изкуството на елементарните хора съумява да впечатли значимите клечки, които те рисуват. Такъв е случая с 11-годишното момченце от Нигерия Карем Уарис Оламилекан, което трогна френския президент Еманюел Макрон, с портрета, който му нарисува. Шедьовърът бе основан за два часа по време на визитата на Макрон в Нигерия през юли. Президентът остана толкоз впечатлен, че даже показа творбата на детето в Туитър като написа: Много въздействащо. Поздравления за това младо момче.

През тази седмица интернет магазинът на Елисейския замък, който предлага чаши, тениски и други сувенири с лика на френския президент регистрира, че единствено за три дни е продал артикули за над 350 000 евро. Властите упорстват най-малко половината сувенири да костват по-малко от 15 евро и оповестиха, че възнамеряват да разширят обсега. От 2019 година продуктите ще бъдат създадени с лиценз от френски марки и ще бъдат налични по-широко посредством тяхната мрежа от магазини, продавачи и техния външен експорт.

Преди няколко години пък един от международните водачи се увлече по концепцията да рисува свои “колеги ”. Американският президент Джордж У. Буш (2001-2009), който се отдаде на рисуването, откакто напусна Белия дом, показа галерия с нарисувани от него 24 портрета на международни водачи. Сред облиците са Ангела Меркел, Никола Саркози, Далай Лама, Тони Блеър и Владимир Путин.

Деца рисуват Путин


Това са може би бъдещи звезди на рускатa живопис
 27-9  27-7  27-6  27-5  27-4  27-3  27-2  27-1  27-8
В края на декември 2017 осведомителната организация “Милосърдие ” разгласи всеруски конкурс “Деца рисуват Путин. ”

Участието е платено – 400 рубли, само че за постоянните участници в плана има отстъпки. “Ще излъчим петима спечелили ”, оповестиха уредниците.

Неколкостотин произведения бяха изпратени за състезанието от художници на възраст от 5 до 17 години. Подобни състезания не са извънреден съветски патент. Традицията на портрети на държавните глави от дълго време има в Съединени американски щати. Всяко година там се прави галерия, отдадена на президентските портрети, които се актуализират, откакто идващият президент напусне поста си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР