Бившите съветски републики Молдова и Грузия подадоха вчера молби за

...
Бившите съветски републики Молдова и Грузия подадоха вчера молби за
Коментари Харесай

Молдова и Грузия подадоха молби за членство в ЕС

Бившите руски републики Молдова и Грузия подадоха през вчерашния ден молби за участие в Европейския съюз, предадоха международните организации.

Президентката на Молдова Мая Санду подписа молбата и удостовери ориентацията на страната към западен курс, интензивен от агресията на Русия в прилежаща Украйна. " Искаме да живеем в мир, разцвет, да бъдем част от свободния свят. Докато някои решения лишават време, други би трябвало да се вземат бързо и уверено, като се възползваме от опциите, които идват с изменящия се свят ", сподели тя.

Министър-председателят на Грузия Иракли Гарибашвили подписа молбата и съобщи:  " Днес подаваме молба за участие в Европейски Съюз. Грузия е европейска страна и продължава да дава скъп принос за отбраната и развиването на Европа ".

Двете страни последваха образеца на Украйна, която подаде молба за участие в Европейски Съюз преди дни в разгара на отпора против съветското настъпление. Украинският президент Володимир Зеленски получи огромна поддръжка в Европейския парламент на изключителната му сесия във вторник, след като се обърна с прочувствена тирада по видеовръзка към евродепутатите.  

Русия гневно се опълчва на източното разширение на ЕС и счита разширението на НАТО за алена линия, чието секване би довело до огромна война в света. 

Преговорите за присъединение към Европейски Съюз нормално лишават доста години, защото страната кандидатка привежда законодателството си в сходство с правото на 27-членния блок.

Лидерите на Европейски Съюз може да обсъдят настояването на Украйна на среща на върха този месец, споделиха дипломати. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели в изявление преди дни, че мястото на Украйна е в Европа. Запитана какъв брой бързо Европейски Съюз може да отговори на настояването на Украйна за " ускорена процедура " за започване на договаряния Фон дер Лайен съобщи, че " в този момент сме съсредоточени върху войната ".

Говорител на Европейската комисия сподели през вчерашния ден, че изпращането на писмо с искане за участие " задвижва процедурата ", само че че въпросът би трябвало да бъде разискван от европейските водачи преди да може да се стартира оценка за готовността на съответната страна да получи статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз.

Трите страни са част от политиката на Европейски Съюз за Източното партньорство, която е стратегия за засилено съдействие със прилежащи страни, а не с кандидатки за участие.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР