Бивши представители на каталунското правителство и парламент, обвинени в бунт

...
Бивши представители на каталунското правителство и парламент, обвинени в бунт
Коментари Харесай

Процесът заради независимостта на Каталуния - залог и за близкото бъдеще на Испания

Бивши представители на каталунското държавно управление и парламент, упрекнати в протест поради опита им да създадат своя район самостоятелен от Испания, се изправиха пред съда във вторник за началото на един в действителност дълго чакан развой.
Седнали на пейките в украсената зала на Върховния съд на Мадрид, подсъдимите се изправиха пред испанското знаме и ред съдии, а процесът се излъчваше онлайн по малкия екран.
12 обвинени са на подсъдимата пейка поради референдума за самостоятелност, извършен на 1 октомври 2017 година в нарушаване на правосъдната възбрана и последвалата декларация за самостоятелност. 9 от тях са упрекнати в протест, а трима са с по-леки обвинявания - за непокорство и корист с публични средства. Бившия вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас може да получи до 25 години затвор и това се обрисува като най-тежкото допустимо наказване. За някогашният началник на на каталунското държавно управление Жорди Санчес, шефът на " Омнуим Културал " Жорди Куишарта, както и за някогашната председателка на каталунския парламент Карме Форкадел прокурорите желаеха 17 години затвор. За някогашния шеф на каталунската полиция Жозеп Луис Траперо наказването може да доближи 11 години затвор. Сред обвинените са още някогашните депутати от районния каталунски парламент Жорди Санчес и Жорди Турул, както и някогашните районни министри Жозеп Рул и Жоаким Форн.
Опитът за оповестяване на самостоятелност провокира най-дълбоката политическа рецесия в Испания след прехода към народна власт през 70-те години след гибелта на диктатора Франсиско Франко.
" Този случай е против политическото дисидентство, " сподели Андрю Ван ден Ейнде, юрист на двама от обвинените, измежду които и Жункерас.
" Нищо за скриване "
Испания се оказа принудена да пази правосъдната си система против рецензиите. Испанските посолства в няколко европейски столици осведомиха публицистите в понеделник и вторник, като раздадоха материал, озаглавен " 12 неистини за Испания ", с цел да опровергаят изказванията на сепаратистите, че съдиите не са безпристрастни.
" Тези хора не са там (на съд) поради това, което мислят, а поради това, което са създали. За нас е доста значимо да покажем, че сме страна, която няма какво да крие, която следва закона и законните процедури ", сподели Хорхе Новиволи Марин, краткотрайно ръководещ посолството на Испания в Брюксел.
Много испанци поддържат процеса, шокирани от дейностите на районната изпълнителна власт на Каталуния през октомври 2017 година. Сепаратистите в Каталуния обаче отхвърлиха процеса като политически стимулиран " фарс ".
Във вторник вечерта в централната част на Барселона към 6 000 души, доста от които размахваха сепаратистките флагове на Каталуния, стачкуваха против старта на делото. Подобни митинги бяха извършени и в други каталунски градове, в това число в Херона и Тарагона.
Пучдемон отсъства
Бившият министър председател на Каталуния, който избяга от Испания дни след оповестяването на независимостта на 27 октомври, не е измежду обвинените. Испания не съди задочно обвинени за огромни закононарушения.
Говорейки от Берлин, Пучдемон съобщи, че процесът е " стрес тест за испанската народна власт ".
Неговият правоприемник, Ким Тора, който пътува до Мадрид за делото, сподели, че това е " развой, който в никакъв случай не би трябвало да се организира в страна, която желае да бъде считана за демократична ".
В отсъствието на Пучдемон, основният воин на процеса е неговият някогашен заместител Ориол Жункерас, който реши да остане в Испания. Другите 11 обвинени са членове на бившето управление на Каталуния, двама водачи на огромни асоциации за самостоятелност, както и някогашният президент на каталунския парламент. Те могат да получат присъди от 7 до 17 години затвор. Деветте подсъдими, упрекнати в протест, бяха в ареста в продължение на месеци, някои от тях повече от година.
Беше ли протест?
Противоречията към обвиняванията за протест валят. Според испанското законодателство, протестът се дефинира като " въстание, осъществено по принудителен и обществен метод ". Но мнението е разграничено по въпроса дали опитът за оповестяване на самостоятелност е бил принудителен.
Прокурорите настояват, че обвинените са " призовавали жителите да вземат участие в референдума от 1 октомври, като са знаели, че това е нелегално и че заради това може да има прояви на принуждение ". Но поддръжниците на независимостта отхвърлят, че принуждение фактически се е случило. Те упрекват полицията в грубост по време на референдума.
Карлес Мундо, един от обвинените, сподели пред Агенция Франс Прес в съда, че това е " неуместно ". " Насилието, належащо за оправдаване на тези закононарушения, не се е случило, както всеки можеше да види, нито е имало корист с публични средства. "
Стотици очевидци са били призовани да дадат показания, в това число и някогашният закостенял министър председател Мариано Рахой, който ръководеше страната по време на каталунския референдум. Очаква се процесът да продължи три месеца, като присъдите ще бъдат оповестени няколко месеца по-късно.
Предсрочни избори?
Въпросът с Каталуния продължава да провокира политическо напрежение. Опозицията упреква премиера Педро Санчес в " изменничество " поради желанието му да договаря с каталунските сепаратисти.
Санчес, социалист, който пристигна на власт през юни с поддръжката на каталунските националистически партии, се опита да овладее обстановката, като възобнови договарянията със сепаратистите, само че те се провалиха в петък. Сега каталунските сепаратистки партии дадоха обещание да блокират бюджета на държавното управление за 2019 година по време на днешния парламентарен избор, като отвориха вратата на Санчес за привикване на предварителни парламентарни избори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР