Бивши директори на единственият музей на открито – Етъра в

...
Бивши директори на единственият музей на открито – Етъра в
Коментари Харесай

Бивши директори на музея Етъра възнегодуваха срещу проект за асансьори

Бивши шефове на единственият музей навън – „ Етъра ” в Габрово - срещу европроект. Управлявали те музея пет десетилетия историци считат, че достоверният образ може да бъде злепоставен с плануваните асансьори, колипки за туристи и стъклени капаци в лъчите-паметници на културата, оповестява " Нова телевизия ".

``
реклама

Те намерено писмо, в което упорстват за повече изясненост, към плана за 10 млн. лв..

 „ Някои текстове в плана „ Етъра – музей за изобретателен туризъм ” възбудиха недоумение. Народно-техническите уреди в този музей са най-ценните неща в него. Има такива, които са единици. Не държим да не се пипат, а да се реставрират, по този начин както действително демонстрират историческото време. Подразни ни, че в плана е записано да се обезпечи в допълнение осветяване на музея ”, сподели в „ Здравей, България ” Пенка Колева, някогашен шеф на културната институция..

Тя добави, че на среща с кмета на града Таня Христова им е обяснено, че има такива практики в музеите навън в Европа.

Настоящият шеф Светлана Димитрова изясни, че въпросният план е минал през няколко публични разисквания в Габрово и в столицата. „ По него ще се реставрират, консервират и реновират над 16 обекта, измежду които хотел и едно огромно учебно заведение, което е предоставено на музея. Ще бъдат реновирани и пещи за глина. Ще има асансьор в хотела. Стъклени подове няма да има в къщите. Няма да има виртуална действителност ”, успокои тя.

Димитрова описа, че в музея няма да има виртуална действителност. В администрацията му ще има център за работа на разнообразни публики. Ще има и детски център.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рек
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР