Бившето френско влияние в обширния регион Сахел бързо избледняваНа 27-28

...
Бившето френско влияние в обширния регион Сахел бързо избледняваНа 27-28
Коментари Харесай

В Африка вярват на Русия и очакват нейната помощ

Бившето френско въздействие в обширния район Сахел бързо избледнява

На 27-28 юли Санкт Петербург ще бъде хазаин на втората среща на върха и Руско-африканския стопански конгрес. „ В момента сме получили удостоверение за присъединяване от 49 африкански делегации, освен това към половината от африканските страни ще бъдат показани на най-високо равнище – държавни и държавни ръководители “, сподели Александър Поляков, заместник-директор на отдела за Африка на съветското външно министерство. Около половината от африканските страни ще бъдат показани на най-високо равнище. Този метод на африканските страни показва тяхната „ твърда решителност да развиват връзките с Русия, макар невиждания напън от страна на Запада “, добави дипломатът.

Симпатията към Русия е изключително огромна в някогашните френски африкански колонии – така наречен франкофонска Африка, която беше обичайната сфера на въздействие за Париж в продължение на десетилетия след оповестяването на независимостта на тези страни. През последните години обаче Петата република бързо губи позициите си тук.

Тази наклонност е изключително изразена в страните от Сахел - просторен необитаем район, разпрострян се на юг от пустинята Сахара от Атлантическия до Тихия океан. Това голямо пространство, на територията на което се намират Буркина Фасо, Мавритания, Мали, Нигер и Чад, се трансформира в зона на деяние на неразрешената в Русия Ал Кайда в ислямския Магреб, AKMI (AQMI, Al-Qaïda au Maghreb islamique) и други въоръжени терористични групи.

Както писахме по-рано, френският боен контингент показва цялостната си беззащитност в интервенции против африканските бойци под черни флагове. В резултат на това на 15 август 2022 година последният френски окупатор напусна Мали след девет години в тази страна като част от антитерористичната интервенция Бархан.

Малийските управляващи, изтощени да чакат френските войски да победят терористите, поканиха чиновници на съветската частна военна компания Вагнер във войната, чиито чиновници се заеха съществено с работата и победиха терористите.

Антифренските настроения в Мали доближиха такава мощ, че през март 2022 година военното държавно управление на републиката забрани излъчването на RFI ( Radio France Internationale ), което популяризира клюки против съветските военни.

Буркина Фасо беше втората страна в Сахел, където тази разрушителна радиостанция беше неразрешена. На 30 септември 2022 година в тази западноафриканска република се организира антифренски боен прелом, след което, както се отбелязва в изказване на военното държавно управление, „ френското радио RFI беше спряно заради фейковите вести и известия и предоставяне на естрада на ислямистките бойци.

Хиляди хора излязоха по улиците на столицата на републиката Уагадугу, изразявайки поддръжка за преврата и призовавайки Русия за помощ. Видеоклипове, популяризирани онлайн, демонстрират бойци в бронетранспортьори, които развяват съветски флагове, до момента в който тълпата към тях скандира " Русия, Русия! "

В същото време стачкуващите пристигнаха до френското посолство, хвърляха камъни по него, горяха гуми и отпадъци. " Да - на военното съдействие с Русия! ", " Долу Франция и нейните локални лакеи! " - с такива плакати излязоха по улиците жителите на Уагадугу, възмутени от политиката на Париж на африканския континент.

През септември 2022 година в столицата на западноафриканската страна Нигер, град Ниамей, се състоя огромна проява за неотложно евакуиране на френските войски от страната. Демонстрантите под съветски и национални флагове скандираха " Франция вън! ", " Френските колониални войски би трябвало да изоставен ", " Да живеят Путин и Русия! ". И това в страна, която обичайно се счита за главен съдружник на Франция в района!..

Не е изненадващо, че Le Figaro и други пропагандни рупори са съществено разтревожени: Русия изтласква Франция от някогашния й колониален феод. В Сахел Русия „ се пробва да наложи волята си, да запълни празнините и да ни дискредитира “, съобщи министърът на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли.

През 2019 година една от страните от Сахел, Мали, подписа съглашение за защита с Русия. „ През август 2020 година, след първия боен прелом, съветският дипломат стана първият задграничен посланик, признат от малийската хунта “, оплаква се Le Figaro. По думите на обявата, „ Проникването на Кремъл в Африка разчита на Централноафриканската република, където Русия безусловно смъкна Франция като преобладаваща задгранична мощ.

Само за няколко години страната се трансформира в плацдарм на Русия в Африка. В ЦАР руснаците построиха еталонна картина за наличието си в Африка. Те демонстрираха, че са в положение да вземат един провален режим в свои ръце и да го поддържат по този начин, че да се отърве от проблемите със сигурността...

За управляващите в ЦАР това е съвършен контракт. Оттогава, за надълбоко страдание на Елисейския замък, руснаците са се заселили в множеството африкански страни. В Судан, Ангола, Гвинея, Мозамбик, Южна Африка, Конго... Москва има подписани съглашения за съдействие с към 20 страни на континента. “

В страните от Черния континент ясно схващат, че в действителност Елисейският замък не се интересува от битката с тероризма и възобновяване на районната сигурност, а от личните си егоистични ползи в стила на прословутата „ Françafrique “, т.е. хищническата употреба на локалните естествени запаси. Както признават даже западни специалисти, в тази връзка на континента се появиха устойчиви антифренски настроения - sentiment anti-français, които се следят както измежду елитите, по този начин и измежду елементарните жители.

Лицемерните жестове, които държавното управление на Петата република направи за митичното „ историческо помиряване “, като реституцията на музейни полезности в интерес на Бенин, въпреки всичко провокираха неспокойствие заради прекомерно заострената си устременост. В същото време е особено, че някогашните и актуалните колонизатори избират да пренебрегват същинския генезис на казуса, смятайки, че антифренските настроения са изкуствено подхранвани от „ съветската агитация “.

И по този начин, през 2019 година Максим Один, чиновник на университета Париж-Нантер, разгласява просторен отчет, в който твърди, че осведомителното наличие на Русия във френскоговорящите страни на Африка е ориентирано към дискредитиране на съперниците и, преди всичко, несъмнено, на самата Франция.

Неслучайно тайните служби на тази страна проведоха серия от провокации, с цел да компрометират съветските военни съветници и представители на фирмите от групата Вагнер, с поддръжката на които армиите на страните от района сполучливо победиха терористите в Централноафриканската република и Мали.

Така през май 2021 година 55-годишен френски жител, пенсионираният сержант Хуан Киньоло, който се опита да купи подправени „ свидетелства “ от поданици на Централноафриканската република против съветските военни инструктори, които бяха в страната под мандата на Организация на обединените нации, попадна в ръцете на локалната полиция.

Както се оказа, той е обучавал терористи, взел участие е в профренския държавен прелом при някогашния президент Франсоа Бозизе, а по-късно е работил като съветник на мултидисциплинарна задача на Организация на обединените нации и западни неправителствени организации, на процедура организирайки въоръжените спорове. При обиска у него са открити огромно количество оръжие и муниции. Изобщо не е изненадващо, че френски вредител безочливо обикаля с кола с съветски байрак.

Разбира се, сходни трикове и опити за деяние " под подправен байрак " са обречени на неуспех. „ Визията за историята на Африка и нейното бъдеще не би трябвало да се основава на френската неоколониална позиция. Руската позиция е напълно друга - това е логиката на взаимноизгодното съдействие, по-специално съдействието сред частните предприятия на нашите страни.

Присъствието на Русия, която няма колониални обичаи, може да бъде доста потребно. Бихме желали да поканим съветски компании да вземат участие в развиването на нашия селскостопански бранш, нашата минна промишленост “, сподели Натали Яамб, изпълнителен консултант на партията Свобода и народна власт за република (LIDER) на Република Кот д`Ивоар, по време на първия Руско-африкански стопански конгрес, извършен в Сочи през 2019 година

„ Русия потвърди, че носи на Африка освен сигурност и отбрана от всички типове терористи “, сподели Бодуен Нийбе, началник на Панафриканската организация за преса, в изявление заФСК. – Русия не се стреми към еднолично владичество, само че признава и поддържа по този начин нужната многополярност в Африка. Наред с Руската федерация си сътрудничим да вземем за пример с Китай и Турция. Проруските настроения нарастват във френскоговорящите страни от Арабска Африка, което потвърждава триумфа на съветската дипломация и действителните изгоди от съдействието с вашата велика мощ.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР