Бившата южнокорейска президентка Пак Гън-хе бе осъдена на 24 години

...
Бившата южнокорейска президентка Пак Гън-хе бе осъдена на 24 години
Коментари Харесай

​Бившата южнокорейска президентка беше осъдена на 24 години затвор

Бившата южнокорейска президентка Пак Гън-хе бе наказана на 24 години затвор по делото против нея за корист с власт, корупция, насила, приемане на подкупи и оповестяване на държавни секрети, предадоха международните организации.

Срещу Пак бяха повдигнати общо 18 обвинявания, напомня Йонхап. По-рано през днешния ден съдията Ким Сен-ун от сеулския областен съд, в който се гледа делото, разгласи Пак за отговорна, добавя Франс прес. Вината на Пак бе приета по 16 обвиненя, включително корист с власт, насила, корупция, приемане на подкупи, разпространение на държавни секрети, изнудване и др, добавя ТАСС.

Съдията по делото сподели, че някогашната президентка е отговорна за това, че е принудила южнокорейски компании да изплатят 77,4 милиарда вона (59 милиона евро) на две фондации, които са следени от нейната довереница и другарка от 40 години Чхуе Сун-сил, прибавя Франс прес. Съдията сподели, че Пак и Чхуе са заговорничили, с цел да получат тези десетки милиарди вона от такива огромни конгломерати като да вземем за пример Самсунг, съобщи Ройтерс. Средствата с изключение на за фондациите на Чхуе са отивали и за фамилията ѝ.

Бившата президентка с изключение на в принуждаване на общо 53 компании фирми да подаряват пари за фондациите на Чхуе, бе упрекната и в приемане на 59,2 милиарда вона подкупи от Самсунг, Лоте и други компании в подмяна на услуги. Тя бе обвинена и, че е оставила Чхуе да се бърка в държавните каузи, макар че довереницата ѝ е нямала никаква публична власт, нито е заемала пост в държавното управление, напомня организация Йонхап.

© Българска телеграфна агенция
Прокурорите по делото бяха поискали 30 години затвор за някогашната президентка, напомня Асошиейтед прес. Прокурорите бяха поискали и да се наложи санкция на Пак в размер на 118,5 милиарда вона (112 милиона долара), добавя Ройтерс. Пак отхвърля да има виновност и твърди, че делото против нея е политическо възмездие, напомня АП.

Пак Гън-хе бе задържана през март 2017 година Оттогава се намира в център за задържане покрай Сеул. Тя отхвърли да участва на днешното правосъдно съвещание с претекста, че е болна. Пак Гън-хе, която през 2013 година стана първата жена президент на Южна Корея, бе отстранена от власт при започване на предходната година след месеци на всеобщи митинги против нея, в които участваха милиони хора, напомня АП.

През февруари на актуалната година съд призна за отговорна Чхуе Сун-сил по обвинявания в корупция, корист с власт и изнудване и я осъди на 20 години затвор. Тя бе санкционирана с 16,6 милиона $, напомня ТАСС.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР