Бившата съдийка и настоящ кандидат-депутат от Възраждане“ е невинна по

...
Бившата съдийка и настоящ кандидат-депутат от Възраждане“ е невинна по
Коментари Харесай

Спецсъдът е оправдал Румяна Ченалова по всички обвинения

Бившата съдийка и сегашен кандидат-депутат от „ Възраждане “ е почтена по всички обвинявания, реши Специализираният углавен съд. Тя сама се похвали за решението на състава в обществените мрежи, а от съда потвърдиха, че има такава присъда, заяви бТВ.
Делото против нея продължи близо 3 години, а обвинителният акт беше импортиран в съда за пръв път през 2016 г.да набави полза за „ ОЕТ – Обединени Енергийни търговци “ ЕООД, чието дело против НЕК е гледала като арбитър в Софийския градски съд. Държавното обвиняване твърдеше, че съдийката не видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лв.. За НЕК настъпили нездравословни последствия от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното закононарушение е обвързвано със същото дело, защото Ченалова поправяла протокол по него. Обвинителният акт беше импортиран през 2016 година още веднъж в Софийски градски съд, само че делото беше прекъснато след преценка на съдията, че Ченалова е работила в обсега на функционалния си имунитет и не е направила закононарушение. Апелативният съд анулира определението, само че в последна сметка обвинителният акт беше върнат поради основни нарушавания. След законови промени делото отиде в спецсъда, само че още веднъж обвиняването се оказа с пропуски. Присъдата не е дефинитивна и предстои на обжалване и митинг пред Апелативния профилиран углавен съд. До 2015 година Ченалова гледаше ред каузи с висок публичен и веществен интерес, само че проблемите ѝ започнаха с коментар на тогавашния френски дипломат Ксавие Лапер дьо Кабан за „ гнилите ябълки “ в правосъдната система на България. Той непосредствено упрекна Ченалова в корупция поради
 Румяна Ченалова: Оправдаха ме по делото с 10 обвинявания Румяна Ченалова: Оправдаха ме по делото с 10 обвинявания
Специализираният углавен съд е оправдал Румяна Ченалова по делото против нея с 10 обвинявания, заяви тя във Фейсбук. Бившата съдийка...
През ноември същата година Ченалова беше уволнена от Висш съдебен съвет поради дисциплинарни нарушавания, открити при инспекцията на активността на синдика Панайот Велков.
Междувременно в медиите започнаха да излизат записи, за които се твърди, че са с присъединяване на съдийката и някогашната шефка на Софийски градски съд, в които двете разясняват обвързаности сред правосъдна власт, политици и бизнеси. Самата Ченалова пък разясняваше остро ръководещите в изявленията пред медиите. През предходната година взе участие интензивно в антиправителствени митинги, а през 2021 година публично влезе в политиката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР