Бившата баскетболна звезда на Украйна Виктор Кобзистий,който игра в България

...
Бившата баскетболна звезда на Украйна Виктор Кобзистий,който игра в България
Коментари Харесай

Руска ракета уби шампион на България

Бившата баскетболна звезда на Украйна Виктор Кобзистий,който игра в България и остави отлични усещания с качествата си, е умрял от съветска ракета при масирана офанзива по въздух край град Лвов.

Кобзистий беше част от тима на Ямболгаз, воден от треньора Иван Чолаков, който завоюва историческата първа и към този момент последна шампионска купа на България през сезон 2001/2002.

" Ужасяваща покруса. Беше най-младото момче в тима всред всички украинци. Имаше страховит капацитет. Помня го с доста положително ", разяснява за нещастието със своя някогашен състезател Иван Чолаков. Треньорът научи за гибелта на 44-годишния Виктор Кобзистий от bTV.

Президентът на федерацията по баскетбол на Украйна Михайло Бродски удостовери гибелта на Кобзистий в обществените мрежи.

В същото време, президентът на Националния олимпийски комитет на Украйна Вадим Гутцайт изнася данни, че повече от 400 украински спортисти към този момент са починали от началото на войната на Русия с Украйна.

При офанзивата нав Лвов има един умрял, оповестяват украинските управляващи и това е точно някогашната баскетболна звезда на Украйна. Има и 17 тежко ранени.

Това оповестява началникът на районното военно ръководство в града - Максим Козицкий.

По думите му ударът е станал в къща на ул. " Хоткевича " -домът на Виктор Кобзистий. Не се знае дали по време на удара в къщата е бил единствено той, или и брачната половинка и синовете му. По време на ракетната офанзива хората са били в домовете си. Повечето са ранени от шрапнели от избити от взривната вълна прозорци.

Тази нощ Русия нанася масирани ракетни удари по редица украински градове. Въздушната офанзива е оповестена за цялата страна през цялата нощ, като едвам след 10:00 ч. сутринта е даден отбой.

Според онлайн изданието " Икономическа истина " ударът на съветските въоръжени сили е осъществен със 158 ракети и дронове, на обща стойност над $1 милиарда Украинската войска е съумяла да обезврежда 114 от ракетите. Това е един от най-ожесточените въздушни удари, нанесени от Русия по територията на Украйна от началото на войната.

Загиналите из цяла Украйна за последното денонощие са 20, а тежко ранени над 100.

" Родилен дом, учебни заведения, търговски център, многоетажни блокове и частни домове, търговски склад, паркинг - Киев, Лвов, Одеса, Днепър, Харков, Запорожие и други градове. Днес Русия употребява против Украйна съвсем всичкото оръжие, което има в арсенала си. Изстреляни са почти 110 ракети. За страдание, има убити и ранени. Моите съболезнования на роднините и околните на починалите, бързо възобновяване на потърпевшите ", написа президентът на УкрайнаВолодимир Зеленски в " Телеграм ".

Руската въздушна офанзива накара полузащитника на националния тим на Украйна по футбол и на италианския Дженоа Руслан Малиновски да реагира остро в обществените мрежи:

Виктор Кобзистий е роден на 7 март 1979 година в Кременчук, Полтавска област. Като дете тренира футбол и хокей на лед, само че поради високия си растеж от 200 см, в последна сметка избира баскетбола.

Част от националния тим на Украйна в продължение на повече от десетилетие, като играе за родината си по време на европейските шампионати през 2001 и 2005 година Слага завършек на кариерата си през 2011 година, когато се отдава на треньорска активност.

Шампион на България с Ямболгаз през 2002 година Шампион на Украйна с Будивелник през 2011 година Вицешампион на Украйна с Будивелник през 2010 година Носител на бронзов орден в шампионата на Украйна с Адовмаш Мариопул през 2001 година

Финалист в Challenge Cup с екипа на Днепър през 2007 година, а през 2009-а печели Купата на UBL, само че към този момент носейки фланелката на Будивелник. Същата година става вицешампион в конкуренцията.

Като треньор Кобзистий не стопира с триумфите. Става два пъти първенец на Украйна отпред на Будивелник през 2013 и 2014 година Печели Купата на Суперлигата през 2012 година и Купата на Украйна през 2013 година

От 2014 година Виктор Кобзистий е президент на баскетболен клуб Кремин и в същото време треньор на мъжкия тим и началник на детско-юношеската школа, както и на баскетболната школа към спортното учебно заведение в града.

През есента на 2023 година Кобзистий води киевския Динамо в шампионата на Суперлигата по баскетбол за дами. Тренира тима доникъде на ноември.

Виктор Кобзистий беше един от най-уважаваните спортни персони в родината си и прочут с добродетелите си отвън терена. Обичаше да чете книги и да пътува. Възхищаваше се на Уилт Чембърлейн, Диего Марадона, Пеле и Сергей Бубка, които бяха неговите спортни герои от детството.

Виктор определяше Майкъл Джордън за " извънземен " и признаваше, че най-силният противник, който в миналото е имал на игрището е великият Дирк Новицки. Виктор беше майтапчия, душата на компанията, обичаше шумните компании, бирата и хардрок музиката.

Кобзистий е женен, има двама сина.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР