Бивш хирург, извършващ бъбречни трансплантации, бил порицан и отстранен от

...
Бивш хирург, извършващ бъбречни трансплантации, бил порицан и отстранен от
Коментари Харесай

Наказаха хирург, имал сексуална връзка с пациентка

Б ивш хирург, извършващ бъбречни трансплантации, бил охулен и отхвърлен от служба за две години. Причината - той имал сексуална връзка с жена, която е оперирал. Дамата по-късно е протегнала ръка на живота си , оповестява Daily Mail. 

Връзката на доктор Андрей Грайн с сполучливата държавна служителка, известна само единствено с буквите HBM, е траяла сред февруари 2016 година и септември 2017 година, открива Гражданският и административен арбитражен съд на Куинсланд (QCAT). 

Сестрата на жертвата споделя пред QCAT, че нейната родственик ѝ  е споделила, че доктор Грейн " държал ръката ѝ, когато се събудила след бъбречна трансплантация. " По думите на жертвата, той незабавно почнал да ѝ споделя сантиментални неща, като да вземем за пример " по какъв начин той е единственият човек, който е държал ръцете си върху органите ѝ “. 

В решение, постановено на 17 ноември, само че оповестено едвам предишния петък, съдията на QCAT Джон Робъртсън е постановил, че " съвсем незабавно откакто “ Грейн е оперирал HBM, държанието му е показвало “ясен полов интерес “ към нея. 

“На 12 октомври 2017 година HBM се самоуби при най-ужасните условия. Редица очевидци вършат връзка сред ответника и гибелта на HBM “, написа Робъртсън.  

Грейн е работил като хирург по бъбречна трансплантация в болница в Бризбейн и е асистирал при " животоспасяваща “ интервенция на HBM. Той " е разрешил доста скоро по-късно да стартира несъответствуваща връзка “, открива трибуналът. 

Робъртсън споделя, че връзката на Грейн с дамата е била " явно несъответствуваща “, защото е имало дисбаланс. 

" Въпреки че HBM не беше типично уязвим човек (тя беше професионално приключена жена, която заемаше високи позиции в публичната работа на Куинсланд), смисъла на интервенцията за възстановяване на качеството на живот на HBM демонстрира присъща накърнимост на лицето и произлизащия от това дисбаланс “, се показва в решението на съда. 

Трибуналът е уверен, че несъответствуваща връзка е била инициирана от доктор Грейн, до момента в който дамата към момента се възстановявала от интервенцията в болница. 

" Доказателствата откриват, че тя му е имала доверие и го е уважавала високо по това време. Той освен не оцени неетичния и непрофесионален темперамент на държанието си през цялото време, само че и разкри цялостна липса на схващане за значимостта да не се експлоатира пациент ”, разяснява Робъртсън. 

Bar steward

Surgeon who had sex with patient before she killed herself learns fate
— NicewithaBite (@aurorauk1)
Според съдията лекарят е имал надълбоко влияние върху жертвата, само че хирургът го е считал за маловажно.  

" Ефектът, който връзката имаше върху психическото положение на дамата и трагичната ѝ гибел, са доказателство за какво би трябвало да се съблюдават професионалните граници сред практикуващи лекари и пациенти “, счита той.  

Трибуналът също по този начин е открил, че е ясно, че трагичната гибел на " доста способната и обичана жена " е резултат от тежко психическо страдалчество през последните месеци. 

" Ясно е, че този стрес е по някакъв метод обвързван с връзката ѝ с Грейн “, се считат съдиите.  

Робъртсън показва, че връзката на Грейн с HBM е била продължителна и интимна, а хирургът не проявявал разкайване. 

HBM е споделила на своя психолог за половата си връзка, до момента в който разписки демонстрират, че тя и Грейн са отишли дружно в Канбера и са отседнали в една стая в локален хотел. Един от нейните сътрудници считал, че Грейн е " манипулирал “ дамата, до момента в който тя е била прочувствено уязвима. 

Твърди се също, че HBM е споделила на най-хубавата си другарка, че е правила секс с Грейн по време на почивка с него и е била разочарована, когато връзката по-късно не е " траяла “.   

Грейн е отхвърлил обвиняванията, че е работил неуместно. По време на чуването предишния септември Грейн се опитал да омаловажи гибелта на HBM и твърди, че  " подстрекаването на следствието като някаква форма на безпричинно персонално възмездие “.  Той също по този начин " упорствал, че неговата " връзка “ с HBM е почнала след приключването на нейната терапия. Обвиняемият считал, че персоналният му живот е без значение и е отвън юрисдикцията на регулаторните органи и трибунала. 

Д-р Грейн получава медицинските си квалификации в Словения през 2005 година и е бил помощник по трансплантация в болница Princess Alexandra в Бризбейн сред 2015 и 2017 година След това напуща Австралия, с цел да работи в Словения, преди да се реалокира в Манчестър в Англия и по-късно да работи за благотворителната организация Médecins Sans Frontières. Според профила му в LinkedIn сега той работи в Royal Free Hospital в Лондон. 

* Видеото е архивно: 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР