Бивш финансов министър направи мрачна прогноза за влизането на страната

...
Бивш финансов министър направи мрачна прогноза за влизането на страната
Коментари Харесай

Бивш финансов министър: Влизаме в еврозоната най-рано през 2027 година

Бивш финансов министър направи мрачна прогноза за влизането на страната ни в еврозоната.

Акад. Николай Денков си прави добре работата като министър председател, само че в последно време, като влезе в тематиката с финансите, се вижда, че не схваща. Откровено това държавно управление се явява като държавно управление на „ Лукойл ”. Това заяви Симеон Дянков, някогашен финансов министър, в ефира на бТВ.

„ Нашата стопанска система, въпреки с ниски налози, не може да пробие задоволително, че да се бори на европейско равнище. Можеше да се направи повече през годините – бюджетът да се направи по метод, по който парите да ни създадат по-конкурентноспособни ”, счита той.

Той съобщи, че бюджетът на Асен Василев изглежда като за закуска да имаш торта Гараш, а през останалото време от деня да нямаш нищо: „ Този проектобюджет е безусловно нереалистичен в приходната си част. Никакъв метод няма да се извърши. Предлагат се прекалено много неща през приходната част, дават обещание се захаросани произведения първоначално, по-късно март-април ще се види, че това няма по какъв начин да се извърши. ”

„ Представители на еврозоната ще ни кажат, че това е нереалистичен бюджет. За еврозоната ще ни спре инфлацията, изчислявана на годишна база. Ние към този момент не я изпълняваме. Отиваме най-рано 2027 година Влизането в еврозоната няма да ни се случи скоро ”, счита още Дянков, написа novini.bg.

„ Трябва да спрем да се тупаме в гърдите, че сме огромни отличници с този 3% недостиг. Бих споделил на ГЕРБ – два критерия би трябвало да се следват: 2% недостиг и приходите да се усилват единствено с към 8%. Аз ще се срещна с Бойко Борисов и ще го обясня персонално ”, разяснява още той.

Ако се върне ставката на Данък добавена стойност за ресторантьорите, той пресметна, че това са спомагателни 650 млн. лева на годишна основа.

„ Дерогацията би трябвало да падне незабавно. „ Лукойл ” взима съветският петрол най-евтино, продава  го тук и на открито и си прави големите облаги. Въобще не мислят за диференциация. Трус няма да има, в случай че още през днешния ден падне дерогацията, има задоволително количество горива в страната, а и бързо може да се откри различен източник на пазара. Ние направихме някои неща за тематиката „ Лукойл ” – сложихме сензори да вземем за пример, в този момент обаче регистрирам, че трябваше да свършим доста повече ”, безапелационен бе той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР