Бивш финансов министър коментира бюджета. Донякъде това е бюджет на

...
Бивш финансов министър коментира бюджета. Донякъде това е бюджет на
Коментари Харесай

Дянков: Реформи реално няма. Нямаме никакъв шанс да влезем от януари 2024 г. в Еврозоната

Бивш финансов министър разяснява бюджета. " Донякъде това е бюджет на Българска социалистическа партия. Мерките, които са вътре в актуализацията, действително се харесват от социалистите и по-скоро това са леви ограничения. Това не са нито антикризисни, нито антиинфлационни, част от тях са обществени ограничения, които е хубаво да ги има, само че може би не в този миг ".

Това сподели пред някогашният финансов министър Симеон Дянков по отношение на идната актуализация на държавния бюджет, която да влезе в действие от 1 юли.

" Неразумно е да се афишира още при започване на годината, че ще има актуализация на бюджета и тя се постанова поради въвеждането на промени. Реформи действително няма. Финансовият министър (Асен Василев) в този момент споделя, че сме в окото на рецесията и това е антикризисна актуализация. Не се постановяваше това да стане. Мерките, които в този момент се вземат, можеха да се вземат и с естествената процедура по образуване на бюджета в края на предходната година ".

Кризата изяде промените, заключи Дянков, като се съгласи с тази констатация на редица финансови специалисти.

Според него повдигането на дълга с над 1/3 за тази година е зари това, че държавното управление, а и предходните две служебни, закъсняха доста с Плана за възобновяване и тези европейски пари няма да дойдат до края на 2022 година и би трябвало дълг.

" Този бюджет трябваше доста съществено да огледа върху тематиката дали може да се понижи инфлацията. От една страна, с цел да е по-лесно на българските жители, а от друга - с цел да имаме какъвто и да е късмет, с цел да влезем в еврозоната. Това не стана и ние нямаме никакъв късмет да влезем от януари 2024 година в еврозоната, каквото и да приказва държавното управление ", разяснява някогашният финансов министър и добави, че динамичността на инфлацията у нас е отрицателна, както отрицателен е и дългът ни, а дефицитът също е проблем:

" По два от трите съществени критерия не изпълняваме условията и с неприятна динамичност. Това е най-важното. Иначе можем да се пазарим с ЕЦБ, в случай че демонстрираме друга динамичност, а такава няма ". 

Дянков изрази изненада от неналичието на повече финансиране за строителния бранш, което е било обещавано няколко пъти от държавното управление:

" Така чаканата индексацията на цените на договорите в строителния бранш я няма в тази актуализация. Нито пък ги има обещаните към 600 млн. лв., които държавното управление взе назаем, по този начин да се каже, за предходната година, с цел да доплати някои от тези контракти. Само поради тези две изчезнали ограничения липсват някъде към милиард лв., това е доста за строителния бранш. По автомагистралите към този момент втора година не се строи, а това е проблем за огромна част от строителния бизнес в България, който е към 12% от Брутният вътрешен продукт, само че е проблем и за самите обекти, тъй като, в случай че нещо не се строи 2 години, то стартира да се унищожава ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР