Биткойнът, който е най-разпространената и най-мощна по капитализация криптовалута, е

...
Биткойнът, който е най-разпространената и най-мощна по капитализация криптовалута, е
Коментари Харесай

Биткойнът се завръща. Ще ни спаси ли от банковата несигурност?

Биткойнът, който е най-разпространената и най-мощна по капитализация криптовалута, е напът да се окаже светлият лъч вяра, от който финансовата система по света има потребност в последно време след банковия стрес в Съединени американски щати и Швейцария, настояват новинарски организации и финансови издания, представени от Българска телеграфна агенция.

Биткойнът завърши март като цяло с напредък, набира скорост от началото на годината, а първото тримесечие е най-хубавото му от цели две години насам. И всичко това макар мартенската неразбория в банковия бранш, довела до банкрута на няколко банки в Съединени американски щати и рисковото усвояване на швейцарската " Креди сюис " (Credit Suisse) от по-големия й противник Ю Би Ес (UBS).
-->
Ръстът на биткойна през март по отношение на февруари е с към 20 на 100, което на пръв взор е необичайно, като се има поради, че две от американските банки, които бяха принудени да затворят - " Силвъргейт " (Silvergate) и " Сигничър " (Signature Bank), бяха от най-отворените към криптовалутите финансови институции. Те банкрутираха, само че биткойнът продължи да пораства, показва Си Ен Би Си.

Според анализатори, представени от организация Блумбърг и " Файненшъл таймс " това се дължи на няколко фактора. Инвеститорите гледат на криптовалутите като опция да създадат стъпка настрана от обичайните пари в миг на банков безпорядък, а те също така им дават опция да залагат на къси позиции. Третият фактор е възобновеният вкус към риска предвид на упованията Управлението за федерален запас да промени политиката си във връзка с лихвените проценти.

Инвеститорите в криптовалута ненапълно подцениха и продължаващите, въпреки и плахи, опити за регулация на криптопазарите, почнали след шумния провал на криптоборсата Еф Ти Екс (FTX) в края на предходната година. И въпреки и през март да имаше избрани дейности по адрес на криптоборсите " Койнбейс " (Coinbase) и " Байненс " (Binance) не се стигна до нищо извънредно, напомня Ройтерс.

След като през последните две години и изключително след срутва си през втората половина на 2021 година биткойнът (както и останалите криптовалути) да отстъпиха на назад във времето, а вложителите да се върнаха към обичайните акции, в този момент обстановката наподобява радикално изменена. Корелацията биткойн-акции сега е в интерес на криптоактива, пораства и корелацията му по отношение на златото.

Анализаторите обаче обвързват това със относително хубавичко стопанска система, макар високата инфлация, и предизвестяват, че в случай че по-късно през годината се стигне до криза, даже и мека, отдръпването от биткойна ще стане още веднъж факт, показва Си Ен Би Си.

Първата и най-голяма криптовалута съществува към този момент от 15 години и е претърпяла доста " трагични " моменти. По предписание обаче цената й постоянно се повишава, когато се повишават и лихвените проценти. Според анализатори пикът на лихвените нива наближава, а това подкрепя и рисковите активи, какъвто е безспорно биткойнът.

По думите на Ноел Ачесън, представен от Ройтерс, изключително значим е макронаративът. " Биткойнът не е елементарен рисков актив, той е може би най-чувствителният към ликвидност от всички рискови активи. "

На цената му, несъмнено, въздействат и други фактори като мощния стрес в банковия бранш, както и към момента съществуващите очаквания, към този момент неосъществени, той да се трансформира в необятно употребена разменна " монета ".

Ръстът на биткойна обаче се дължи най-много на главната му до момента потребителска база - самостоятелните вложители, както дребни, по този начин и " китове ", считат специалисти. Според тях институционални вложители, като да вземем за пример пенсионните фондове, не престават да се отнасят скептично към криптовалутите и това надали ще се промени скоро.

В предходните години трагичните съмнения на цената на биткойна беше тясно обвързвана с паричната политика. Огромната ликвидност, влята в стопанската система по време на пандемията от КОВИД-19, докара до скок в цената на биткойна, достигнал рекордните 69 000 $ в края на 2021 година

Започналата по същото това време инфлационна вълна принуди централните банки да спрат политиката си на стимулиране на стопанската система и да стартират да повишават лихвите, което пък докара до срив на цената на биткойна до под 20 000 $.

В момента централните банки се чудят дали и по кое време да спрат да покачват лихвите, а биткойнът доближи 28 000 $ и също се чуди каква посока да избере. Засега той е светлият лъч във финансовата система, само че никой не може да е сигурен накъде ще поеме. Пътят му в огромна степен ще бъде съдбоносен от регулациите, в случай че въпреки всичко се стигне до такива.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР