Битката за властта между двама генерали дестабилизира Судан. Най-малко 56

...
Битката за властта между двама генерали дестабилизира Судан. Най-малко 56
Коментари Харесай

Двама генерали в битка за властта - защо избухнаха размирици в Судан?

Битката за властта сред двама генерали дестабилизира Судан. Най-малко 56 души починаха при тежки сражения, които се водят към този момент два дни. Ранените са съвсем 600.
Прочетете още
И двете страни настояват, че управляват ключави градове, държавната телевизия излъчва патриотични песни без коментар. В основата на напрежението е предложение за преход към гражданско ръководство след преврата в Судан през 2021 година, след който страната се ръководи от армията, оповестява Българска национална телевизия.

Оглушителни детонации и интензивни престрелки раздрусаха постройките в гъстонаселените южни и северни покрайнини на столицата Хартум, танкове бучат по улиците, а във въздуха кръжат изтребители. Тежки сражения се водят от тази заран в град Омдурман, директно до столицата Хартум, както и в близкия град Бахри. Очевидци оповестяват за престрелки и в Порт Судан на брега на Червено море.

Изтребители на армията нападат бази на Силите за бърза поддръжка, от военновъздушните сили предизвестиха хората да стоят по домовете си.

" Вчера сутринта към 9 часа се чу нещо като мълния. Събудихме се и излязохме на открито, имаше изтребители, чуваха се изстрели. В момента е безпорядък, на всички места има пушек ", споделя Лакшми Партасарати.

32-годишната Лакшми е американски екскурзиант в Судан. Заснела е с дрон черните облаци пушек, които се издигат над летището в Хартум.

" Много хора бягат от града и сега е празно. А и в този момент е Рамазан, хората постят и си стоят у дома. Много въпреки всичко потеглиха към летището, само че там е блокирано от бойци поради сраженията. В тези региони имам другари - не могат да излязат от домовете си, нямат ток, съвсем има интернет. Стоят надалеч от прозроците, с цел да не ги уцели нещо ", прибавя тя.

Самолет на саудитските авиолинии " Саудиа " попадна под обстрел. Множество самолетни компании анулираха полетите до Хартум, а прилежащ Чад затвори границата си със Судан.

След прелом през 2021 година генерали ръководят Судан посредством Суверенен съвет. Председател е военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан, който е отпред на постоянната войска, а негов заместител е военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемедти. Той е отпред на паравоенната формация Сили за бърза поддръжка.

Двете страни трябваше да завършват съглашение, по силата на което паравоенните формирования трябваше да се интегрират в постоянната войска и по този начин страната да премине към гражданско ръководство и да се постави завършек на политическата и икономическа рецесия, зародили след преврата.

Генерал Бухран упорства за по-бърз преход към гражданско ръководство, а а Хемедти желае закъснение. Организация на обединените нации, политическите партии в страната, Русия и Съединените щати приканиха за преустановяване на бойните дейности, само че двамата генерали не дават сигнал, че са подготвени на договаряния.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР