Битката за Източна Украйна е ключова. Това ще бъде сухопътна

...
Битката за Източна Украйна е ключова. Това ще бъде сухопътна
Коментари Харесай

Шаламанов: Опитите за овладяване на Черноморското крайбрежие крият риск и за България

" Битката за Източна Украйна е основна. Това ще бъде сухопътна интервенция. Без сериозна противовъздушна защита на украинските войски ще бъде мъчно да се оправят с тази експанзия. Определено им трябват тежки въоръжения, с цел да могат да се изнесат боевете отвън градовете и да се понижи рискът за цивилното население, за цивилната инфраструктура. Решаването на тази интервенция даже в календарното време, с наближаването на 9 май, има огромно алегорично значение за руснаците. Което значи, че те ще хвърлят всички сили. " Това мнение изрази пред някогашният боен министър и боен специалист Велизар Шаламанов.

Логистиката за съветските военни елементи на изток ще бъде по-лесна, тъй като са по-близо до съветската граница, както и поради основания кулоар от Крим към Донбас, добави специалистът.

На изток има задоволително украински сили - тяхното заграждане и възможен триумф на съветската войска на практика ще обезсили доста съществено украинските въоръжени сили, съобщи Велизар Шаламанов в предаването " Събота 150 ".

Според Шаламанов резултатите от тази борба на изток ще предопределят шанса за преустановяване на огъня, а по-късно опция за договаряне на стъпки към мира.

Относно прегрупирането и насочването на съветските войски на изток някогашният боен министър разяснява:

" На стратегическо равнище смяна няма. Това е тактическа акомодация след крупния крах да бъде овладян Киев, да бъде заменено държавното управление, да е сложено марионетно ръководство, да стартира развой на денацификация, както споделя Путин, което значи пречистване на украинското общество от свободомислещи хора. Тактически се търси боен триумф в Източна Украйна. "

Опитите за преодоляване на цялото Черноморско крайбрежие, свързването с Приднестровието и удържането на огромна и стопански значима част от Украйна са сериозен риск и за България, посочи Велизар Шаламанов.

" Овладяването на тази част от Украйна ще направи икономическото опериране в Черно море съвсем невероятно, доста мъчно и ще понижи опциите за бързо възобновяване на Украйна. "

Загубата на крайцера " Москва " е голяма и символна, счита Шаламанов. Той разясни, че флагманът на Руския черноморски флот е издигнат в Украйна под името " Слава ", минал е в Руските военноморски сили след разпадането на Съветския съюз, а в този момент " Москва " е потопена и то край украинския бряг, най-вероятно с ракетен удар.

" Да се взривят муниции без кинетична офанзива, е доста малко евентуално. Тепърва ще има следствие от съветска страна, само че надали ще чуем истината. "

" Това е огромна победа за понижаване на риска против Одеса ", посочи още Велизар Шаламанов след потъването на съветския крайцер. По думите му доста мъчно би бил извършен десант " без подобен транспортен съд като " Москва ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР