Битката за детските градини отново е на дневен ред. Обявените

...
Битката за детските градини отново е на дневен ред. Обявените
Коментари Харесай

11 деца от Украйна в градините в София досега. Украинските семейства имат интерес към създаване на детски центрове

Битката за детските градини още веднъж е на дневен ред. Обявените свободни места в детските градини са малко над 13300. До 12 май всички родители могат да подадат своите желания в коя детска градина или ясла желаят да бъде детето им. Първото класиране излиза на същия ден.

И тази година обаче има дефицит тук-там. В София той е максимален в регионите Лозенец, Триадица и Витоша. Най-вече при децата в яслена възраст. Това сподели в " Денят стартира " Мария Минчева от дирекция " Образование " в Следствен отдел към окръжна прокуратура.

По думите ѝ продължава строителството на нови детски градини. Основният ангажимент в този момент е ориентиран към увеличение на местата за деца от 3 до 6 години. Към момента се строят 17 детски грдини в Триадица, Витоша, Овча Купел, Надежда, Люлин - повече от 10 региона.

Очаква се до началото на новата образователна година да се открият в допълнение над 600 места за деца в култивиран групи, сподели Минчева.

Тази година украинските деца ще могат да аплайват за места в столичните детски градини, наедно с българските деца. До момента в Столичната община са постъпили 11 заявки от украински фамилии. Само 5 от тях са за наложителната предучилищна възраст - 5-6 година

Към Столичната община има образувана работна група, която насочва тези деца към свободни места в детските градини.

Мария Минчева обаче посочи, че сега от страна на украинските фамилии има интерес за основаване на детски центрове, в които работят украински доброволци. Следствен отдел към окръжна прокуратура, дружно с неправителствена украинска организация, е основала подобен център в Красно село, който се чака да стартира да действа до броени дни.

Ако има интерес от неправителствени организации Следствен отдел към окръжна прокуратура може да даде и пространства в учебните заведения, с цел да може да се основат такиава центрове, сподели още Минчева.

Миналата година към 10 000 деца останаха отвън детските градини и яслите в страната.

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР