Битката продължава в дома ни.Преди време в интервю доктор Емилова заяви,

...
Битката продължава в дома ни.Преди време в интервю доктор Емилова заяви,
Коментари Харесай

Как да се предпазим от нитратите

Битката продължава в дома ни.

Преди време в изявление лекар Емилова заяви, че потреблението на зеленчуци в найлонови пликове крие риск от интоксикация с нитрити. Поради тази причина в актуалната публикация ще разгледаме основанията за това, както и въобще защитните ограничения у дома, които могат да понижат риска от приема на нитрати и производни съединения.

Твърдението не е изцяло лишено от съображение, само че не е предписание. На процедура прекосяването от нитрати в нитрити е естественият развой, който може да протече при такива условия – групата NO3 да премине към NO2. За задачата спарването и основаването на “епруветъчна среда ” могат да бъдат катализатори, само че несъмнено се желаят и спомагателни условия за реакцията, да вземем за пример сила.

Все отново прекосяването е допустимо, без да е предписание. Има няколко документирани случая на метхемоглобинемия в Германия, когато дребни деца са хранени със спанак, пасиран у дома и съхраняван в съмнителни условия.

Очевидно  съхранението на зеленчуците и продуктите въобще е от съществено значение. Съхранението обаче не е единственият фактор. Добре е да имаме една обикновена техника на сигурността, в случай че желаеме да се предпазим.

Какво още можем да знаем за нитратите?

  • Листните зелени зеленчуци следва да избираме свежи, тъмнозелени и по-дребни. Нитратите в тях са своего рода хранително струпване, което води до по-бързо увяхване и поява на жълти петна.
  • Ако ги затворим в найлонова торба и ги оставим на слънце или на топло, сме основали стерилна епруветка за нитрити – от това би трябвало съществено да се пазим.
  • Съхранението им в хладилника или в камерата по–скоро няма да провокира проблем, с изключение на за вкусовите качества и водното наличие на зеленчука.
  • Преди ястие накисваме листните зеленчуци в студена вода за 30 мин. (след 15 мин. сменяме водата) и най-после изплакваме обилно;
  • Може преди ястие да ги накиснем във вода (или вода с разтворена сода бикарбонат) за към половин час, като най-малко един път сменим водата: нитратите са разтворими и осмозата може да ги “изведе ” на открито.
  • При листните зеленчуци проводящите дула (кочана) и фотосинтезиращата повърхност (външните листа) са нормално “хранилището ” за нитрати. Най–добре е кочани и външни листа да не се ядат и да се отстраняват.
  • Счита се, че и витамин Ц има инхибиращ превръщането резултат, т.е. комбинирането на рисковите зеленчуци с цитруси, домати или други високосъдържащи витамин С артикули може да е добра концепция.

Как да предпазите себе си и фамилията си от нитрати:

  • Ако ви се постанова да съхранявате зеленчуци, най-добре в ледник, в случай че е за дълго, най-добре замразени, само че даже и в този случай избягвайте зеленчуци, изключително от рисковите групи, преседяли половин година и повече в хладилника ви.
  • Избягвайте найлоновите пликове, в случай че не са за вакуумиране и заледяване, и не размразявайте в микровълнова, а на стайна температура.
  • Поинтересувайте се от наличието на нитрати в питейната вода във вашия град, при потребност заменете с надеждна минерална.
  • Миенето и кисненето, в това число и на други рискови артикули като месото, оказва помощ. Картофи, тиквички и сходни зеленчуци режете на половина при кисненето. Краставици, картофи и тиквички най–добре обелете, наличието на нитрати е съсредоточено в кората.
  • Ако варите зеленчуци, изливайте им първата вода, откакто е станала гореща.
  • Внимавайте с салами и консерви.
  • Пазете се от външни белези – зеленчукът с повече нитрати се смеква бързо и като че ли се втечнява.
  • Когато избирате зеленчуци, подбирайте тези, които са очевидно здрави, чисти, свежи, твърди, без нехарактерен и противен аромат и усет.

Не бива да трансформираме мисълта за нитратите във фикс концепция – нездравословните им резултати са ясно доказани, въпреки и механизмът на увреждане да не е еднопосочно потвърден. Това обаче е без значение. Малко повече нерешителност, която граничи и с добра хигиена на храненето, в никакъв случай не е непотребна.

Някои потребни дребни привички могат както да улеснят готвенето и работата в кухнята, по този начин и да подобрят здравето ни. Едва ли в миналото изцяло ще се отървем от нитрати, само че в немалка част от нас самите зависи дали кошмарът на техните нездравословни въздействия ще остане за нас единствено неприятен спомен от предишното.

Автор: Стефан Симеонов / BB Team

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР