Биреният сектор има силен потенциал да стимулира възстановяването на Европа

...
Биреният сектор има силен потенциал да стимулира възстановяването на Европа
Коментари Харесай

София се превърна в европейска столица на бирената индустрия

Биреният бранш има мощен капацитет да подтиква възобновяване на Европа след двугодишната коронавирус рецесия. Умереният напредък, който се записва, оказва помощ повече от половината закрити работни места да бъдат обновени и да се генерират спомагателни 4 милиарда евро доходи за националните бюджети на страните членки на Европейския съюз.

Това стана ясно на срещата на Пивоварите на Европа (Brewers of Europe), която се организира за първи път у нас.
Пивоварният отрасъл подтиква възобновяване на Стария континент след коронавирус рецесията.
С настъпването на есента София се трансформира в столица на бирената промишленост . Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е хазаин на общоевропейския конгрес на бранша през октомври с поредност от съвещания и събития, които събират високопоставени представители на сектора. Организацията Пивоварите на Европа сплотява националните асоциации на производителите на бира от 29 Европейски страни. В софийската среща вземат участие представители на 20 страни от Стария континент , както и на петте най-големи мултинационални пивоварни компании.

Основните тематики, обсъждани на форума, са свързани с обзор на икономическите резултати на бранша, с напредъка по доброволните задължения на промишлеността за бистрота и отговорност към потребителите, и с провокациите, подбудени от войната в Украйна. В най-голяма степен пивоварните компании имат проблеми с високите цени на газа и електрическата енергия, както и забавянията в честотата на доставките на първични материали и материали.

Пиер-Оливие Бержерон, общоприет секретар на Пивоварите на Европа , изясни, че дефицитът на въглероден диоксид (CO2) поради енергийната рецесия и съкращаването на производството в някои значими заводи за торове в Европа да вземем за пример, е стрес за редица пивоварни.

„ Ние дружно с други браншове в хранително-вкусовата индустрия молим за поддръжка от държавните управления, с цел да подсигуряваме, че този дефицит ще бъде преодолян. Повишаването на цената на силата за земеделието усилва и разноските на доставчиците и това може да сътвори напън върху пазара на първични материали. “

По думите му въпреки всичко Европейски Съюз значително има потенциал да се оправи самичък, що се отнася до зърнените култури, употребявани в производството на бира. В този смисъл, в случай че Украйна не е в положение да поеме уговорките си за предстоящите количества, основни за пивоваренето, може да се наложи някои фермери от Евросъюза да усилят производството на тези култури. Той обаче е безапелационен, че пивоварите ще създадат всичко допустимо, с цел да запазят своите консуматори.

По отношение на статистиката и съгласно данните на Евростат за 2021 година общо в страните от Европейски Съюз са създадени 350 милиона хектолитра бира. Германия продължава да е най-големият производител на питие в Евросъюза със 75 милиона хектолитра през предходната година, което дава отговор на 23 на 100 от общото произвеждане в Европейски Съюз. След нея като най-големи производители на напитката се подреждат Полша и Испания с към 37 милиона хектолитра за всяка, следвани от Нидерландия. Тези четири страни общо създават 52% от бирата в Европейски Съюз. В България производството през 2021 година е 4 400 000 хектолитра, като по този индикатор сме на 14-о място.

,,През последните години се уголемява една от най-важните нововъведения в сектора - сегментът на безалкохолните бири. Интересното е, че даже формалната статистика на Евростат към този момент разделя създадените размери бира на алкохолна и безалкохолна “, разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на СПБ. В страните от Европейски Съюз през 2021 година техният размер към този момент надвишава 17 милиона хектолитра (1,7 милиарда литра). В България този вид питие също бележи динамично развиване. В страната се създават над 15 асортимента безалкохолни и нискоалкохолни бири.

Продължава и сериозният прогрес на доброволната саморегулация на промишлеността за етикетиране на бирените опаковки със лист на съставките и енергийната стойност на продуктите. Над 90% от създаваните в Европейски Съюз бири към този момент имат тези данни, което се прави оценка високо, както от Европейската комисия, по този начин и от консуматорите.

По време на Софийския конгрес беше доказано, че на 9 ноември тази година в Брюксел под егидата на Бирения клуб към Европейския парламент Пивоварите на Европа ще отбележат със особено събитие десетата годишнина от приемането на Доброволния ангажимент на бирената промишленост (Beer Pledge). Този ангажимент в действителност съставлява пакет от устойчиви начинания в поддръжка на Европейската тактика за понижаване на злоупотребата с алкохол. По този мотив на събитието ще бъдат показани десетки марки безалкохолни бири от всички страни на Европейски Съюз, в това число България. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР