Бирата все още е на върха сред най-предпочитаните алкохолни питиета

...
Бирата все още е на върха сред най-предпочитаните алкохолни питиета
Коментари Харесай

Наздраве! В заведенията у нас всеки ден продават по 435 000 чаши бира

Бирата към момента е на върха измежду най-предпочитаните алкохолни напитки у нас, демонстрират данни, изнесени от Съюза на пивоварите в България във връзка Илинден – професионалния празник на сектора през вчерашния ден. Над 500 милиона литра бира са били създадени единствено през 2022 година, а количеството на продадената надвишава това и стига до 523 млн. литра. Така всеки ден единствено в питейните заведения и хотелите са били сервирани общо по 435 000 чаши.

През летните месеци, от май до август в това число, всеки ден се създават 1 732 000 литра питие, а се продават 1 911 000. 50% от пълнолетните българи употребяват бира най-малко един път седмично, а близо 70 на 100 най-малко един път месечно.

По мотив на професионалния си празник от СПБ регистрират над 35 милиона лв. финансови вложения в сектора за първото полугодие на актуалната година. Традиционно вложенията са за зелени нововъведения, съоръжение и поддържане на най-хубави практики в производството на бира.

Бирата в действителност е едно от най-старите и най-консумирани в международен мащаб алкохолни напитки. Нещо повече – тя е на трето място по приложимост измежду всички питиета, като само водата и чая я изпреварват.

Нейната богата история може да се наблюдава до почти 10 000 година преди новата епоха, когато действително стартира развъждането на зърнени култури. Първите същински доказателства за потреблението и производството на питие идват от античен Египет и Месопотамия. Усилено се приказва, че строителите на Пирамидите в Гиза не са били плебеи, а професионални служащи, чието заплащане се е изразявало точно в бира.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР