Биографичният филм Жан Дю Бари: Фаворитката на краля - Франция,

...
Биографичният филм Жан Дю Бари: Фаворитката на краля - Франция,
Коментари Харесай

Джони Деп гледаме на Любовта е лудост като крал Луи XV

Биографичният филм " Жан Дю Бари: Фаворитката на краля " - Франция, 2023, открива 31-вия Международен кино фестивал " Любовта е полуда " на 25 август от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна, научи ДУМА от Виолета Филипова, специалист културна и конферентна активност, НДК - клон Варна. В функциите са Джони Деп, Майуен Льо Беско, Бенжамен Лаверн, Пиер Ришар, Мелвил Пупо, Ноеми Лвовски, Паскал Грегори, Индия Хеър. 
Заснет на кинолента и измежду разкоша на двореца Версай, филмът наблюдава невероятното пътешестване на Жан - от момиче със непретенциозен генезис до фаворитка на краля, която обаче бързо изпада в недружелюбност в годините след неговата гибел. Сценаристка, режисьорка и изпълнителка на основната роля, Майуен Льо Беско пристяга корсета на своята героиня и партнира почтено на холивудската легенда Джони Деп, който играе крал Луи XV.
Отличеният с Голямата премия " Златна палма " на кинофестивала в Кан т.г. " Анатомия на едно рухване " - реж. Жюстин Трие, ще закрие публично 31-вия МФФ " Любовта е полуда " на 1 септември от 19 ч. в зала 1. Френският полицейски психически трилър, прераснал в правосъдна драма, получи единомислещо самопризнание от журито, от критиците и от публиката. > 12-те кино лентата, които ще се състезават за " Златна Афродита " > са от Унгария, Канада, Шри Ланка, Аржентина, Норвегия, Испания, Дания, Турция, Филипини, Италия, Франция и Полша.> " Анатомия на едно рухване "
На 26 август от 16 ч. в зала " Европа " на ФКЦ ще гледаме " Мария: Ангелът на океана " - Шри Ланка, сценарист и режисьор Аруна Джаявардана. Докато са в намерено море, група риболовци от Шри Ланка ненадейно намират в своя траулер чужд на име Малан, решен да имигрира незаконно в Австралия. Въпреки първичните си съмнения, риболовците се сприятеляват с него.
Същата вечер в зала 1 от 19 ч. е прожекцията на " Нека танцът да стартира " - Аржентина, Испания, сц. и реж. Марина Сересески. Преди 30 години Карлос и Маргарита са били най-известната танго двойка в света. Сега Карлос живее в Мадрид, наслаждавайки се на втората опция, която животът му дава, а Маргарита живее в Буенос Айрес, потънала в самотност и давност. Неочаквано събитие ще принуди двойката да се събере още веднъж и да стартира странствуване по пътищата на Аржентина дружно с дългогодишния си другар Пичукито. 
" Писна ми от мен " - продукция на Норвегия-Швеция-Дания-Франция, ще бъде показан на 27 август от 17 ч. в зала 1, сц. и реж. Кристофер Боргли. Връзката сред Сигне и Томас не е здравословна и те непрестанно се съревновават между тях. Когато Томас прави непредвиден пробив като актуален ваятел, във взаимоотношенията им настава вцепеняващ поврат. Сигне прави обезверени опити още веднъж да е център на внимание и влиза в облик, твърдо решена да притегля хорските погледи и състрадание. > " Нека танцът да стартира "
След това - от 19 ч., е прожекцията на испанската драма " На ръба " - реж. Хуан Диего Бото, с присъединяване на Пенелопе Круз, Луис Тосар, Аделфа Калво, Кристиан Чека, Айша Вилагран, Аме Анейрос. Филмът изследва въздействието на икономическата рецесия върху персоналните взаимоотношения и по какъв начин другарството и солидарността могат да ни преведат през най-трудните житейски моменти.
Драмата " Жена на покрива " - Полша, Швеция, Франция, сц. и реж. Анна Ядовска, е въодушевен от същинската история на стара жена, направила банков грабеж. Животът на 60-годишната Мира наподобява напълно елементарен. Една заран тя стартира деня си като всеки различен път, разсънва се рано, простира, купува храна за рибките си и прави банков грабеж с кухненски нож. Мира открива, че се нуждае повече от обич, в сравнение с от пари. Може да го гледаме на 28 август от 18 ч. в зала 1.> " Мария - Ангелът на океана "
А от 20 ч. стартира излъчването на драмата " Суна " - Турция, Испания, България, сц. и реж. Чидем Сезгин. Попрехвърлила 50-те, останала без пари и без дом, Суна (Нурджан Ерен) се мести от къща на къща, отсядайки при родственици. Когато на тях им идва до гуша, те я срещат с много по-възрастен вдовец (Тарик Папучуоглу), който незабавно й предлага брак.
Три кино лентата от конкурсната стратегия ще бъдат показани на 29 август в зала " Европа ". От 16 ч. - " Злодеят ", Филипини, реж. Адолфо Б. Аликс младши, преглежда тематиката за двойствената природа на актьорите - взаимоотношението сред екранния им облик и същинската им персона. Той е проницателен портрет на Анита Розалес, самотна стара актриса, която в един миг престава да излиза от облик и изцяло се слива с него.> " Никога не е късно за обич "
Следващата прожекция - от 18 ч., ни среща с италианско-френския сантиментален филм " Никога не е късно за обич ", сц. и реж. Джани ди Грегорио. Той извършва и една от функциите дружно със Стефания Сандрели, Джиджио Мора, Алфонсо Сантагата и други Астолфо, пенсиониран професор, изпъден от жилището си, взема решение да се реалокира в остарял благороднически, само че срутен замък, последния излишък от фамилното му завещание в отдалеченото село Абруцо, където не е бил от десетилетия. Насърчен от приятелите си, Астолфо прави смела стъпка и на драго сърце научава, че в никакъв случай не е късно да се влюбиш.
От 20 ч. стартира френският филм " Любовна история " - сц. и реж. Алексис Михалик, който ще забележим и в една от функциите. Катя и Жюстин се влюбват и вземат решение да имат дете. Но когато Катя забременява, Жюстин ненадейно я напуща. 12 години по-късно, откакто Катя е отгледала сама Жан, й споделят, че й остават единствено няколко месеца живот. Принудена незабавно да откри аставник за щерка си, тя се обръща към брат си Уилям, безсрамен и отчаян публицист.
Датската драма " Роза ", сц. и реж. Нилс Арден Оплев, е в програмата за 30 август от 17 ч. в зала " Европа ". Действието се развива в продължение на една седмица и споделя историята на две сестри - Ингър и Елън, и по какъв начин връзката им е изправена пред предизвикателство по време на дълго чакано пътешестване с рейс до Париж.> " На ръба "
От 19,30 ч. ще гледаме сантименталната драма " Природата на любовта " - Канада, Франция, сц. и реж. Мония Чокри. София, 40-годишна, професор по философия, е в постоянна, въпреки и ненапълно обществено съобразена връзка с Ксавие. От откриването на галерии до безкрайните вечери, към този момент са минали 10 години. Силвен е майстор, който реновира новата селска къща на София и Ксавие. Когато София и Силвен се срещат, нейният свят се обръща с главата надолу...
Последният филм от спортната стратегия - унгарският " Между живота и гибелта ", реж. Исти Мадарас, споделя за нощен надзирател в моргата - определения, с цел да помогне на мъртвите да довършат незавършената си работа на земята. Един ден там се появява момичето на фантазиите му... Прожекцията е на 31 август от 19 ч. в зала " Европа ". 
В памет на Апостол Карамитев (1923-1973)
Документалният биографичен филм " Апостол Карамитев " - България, Италия, Съединени американски щати, 2022, ще бъде показан на 26 август от 17,30 ч. Сценарист и режисьор е Момчил Ап. Карамитев. Филмът споделя за живота и кариерата на известния и обичан български артист, само че е и духовно странствуване, в което един наследник преоткрива татко си. 
Апостол Карамитев е един от емблематичните артисти на Народния спектакъл " Иван Вазов " през 50-те, 60-те и 70-те години на предишния век. Става любим на публиката и с многочислените си функции в киното - Радослав в " Любимец 13 ", Апостол от " Специалист по всичко ", Александров в " Бялата стая " и доста други. През 2007 година Апостол Карамитев е определен измежду 100-те най-велики българи в историята от тв формата " Великите българи ". Театърът в Димитровград носи неговото име. През 2023 година се навършват 100 години от рождението на именития артист и 50 години от кончината му.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР