Биляна Чичич-Станич все още се измъчва, когато си спомня за

...
Биляна Чичич-Станич все още се измъчва, когато си спомня за
Коментари Харесай

Закопчаване с белезници, насилие и унижения – ужасът на раждането в сръбска болница

Биляна Чичич-Станич към момента се изтезава, когато си спомня за болката, насилието и унижението, които е претърпяла, до момента в който е раждала сина си в Сърбия - прекарване, което съгласно доста дами е обикновено в лечебните заведения на балканската страна.


Чичич-Станич споделя, че медицинският личен състав я е завързал за леглото с белезници, а медицинските сестри са притискали корема ѝ с лакти.

" Всичко беше толкоз грубо ", описа дамата пред Агенция Франс Прес, като твърди, че лекарите и сестрите са крещели обиди по неин адрес.

" Слагат те на леглото и изискват да лежиш неподвижно, до момента в който някой принудително отваря шийката на матката ти, пробива мембраната ти и ти споделя да мълчиш ", добави тя.

Историята е позната на доста хора в Сърбия, където съгласно специалисти насилието над родилки и гинеколози е постоянно срещано събитие.

Както и на други места на Балканите, комбинацията от патриархални полезности и слаба правна система разрешава здравното принуждение против дами постоянно да остава без надзор.

" Тук продължава да битува концепцията, че в случай че се оплакваш от някакъв аспект на майчинството, не си задоволително добра майка, нито задоволително добра жена ", споделя Йелена Ризнич, активистка на основания в Сърбия колектив " Женска взаимност ".

Въпросът още веднъж попадна в заглавията на вестниците, откакто Марица Михайлович - жена от ромски генезис - упрекна своя гинеколог, че е " скочил върху корема ѝ " и я е обидил на расова основа, до момента в който е раждала по-рано тази година.

По-късно новороденото ѝ дете умира, а Михайлович оповестява на локалните медии, че съгласно отчета от аутопсията гибелта е породена от " принудително раждане ".

Историята провокира отвращение в интернет и митинги по улиците, защото дамите споделиха сходни истории за лекуването си.

Министърът на опазването на здравето на Сърбия Даница Груичич значително отхвърли разказите, като съобщи, че " всеки има друга търпимост към болката ".

В отчет на водещи юристи от 2022 година се показва, че дамите в Сърбия постоянно са подлагани на разнообразни форми на принуждение в родилните клиники и лечебни заведения, в това число на напън върху стомаха по време на раждане и на инвазивни процедури без единодушие.

Жените свидетелстват, че са подложени на обиди, крясъци и позор от унижения на медицинския личен състав, в това число в основната столична клиника по акушерство и гинекология в центъра на Белград.

" В доста случаи здравните служащи правят процедури срещу волята на пациентите ", се споделя в отчета.

" Пациентките са връзвани с колани, ако се оплачат от болежка, а след раждането са подлагани на зашиване без анестезия ", се споделя още в отчета.

В следствието се акцентира и отношението към пациентките със импровизиран аборт, като се показва, че те са " оставяни сами, без медицински контрол, и са принуждавани да се подложат на процедурата " пред очите на родилки или преди малко родили дами.

За 37-годишната Биляна Бранкович свидетелствата звучат изключително правдоподобно.

През 2021 година Бранкович отива в белградска клиника, с цел да прекъсне бременност, откакто резултатите от теста удостоверяват, че плодът има съществени вродени недостатъци.

Бранкович споделя, че медицинският личен състав значително я е пренебрегнал преди процедурата, защото е гледал известно телевизионно риалити шоу, и ѝ е споделил " да спре да истерясва ", когато е извикала за помощ, когато плодът се е появил.

" След 10 минути разпознах чувството и родих. Сама, без никой в близост, без здравна сестра, без доктор ", сподели тя.

" В продължение на 10 минути крещях, че всичко е приключил, само че беше без значение, тъй като бебето ми беше мъртво “, описа пострадалата.

По-късно медицинският личен състав отстранил плацентата ѝ и направил процедура по изстъргване след аборт без анестезия, която съгласно трима лекари оставила Бранкович безплодна.

Гинеколог, който приказва с Агенция Франс Прес при изискване за анонимност, признава проблемите, разказани в отчета, само че твърди, че множеството лекари в Сърбия " правят работата си както би трябвало ".

" Болниците би трябвало да документират тези случаи на корист. Отговорността за този тип работа е на тези, които ръководят тези институции и не глобяват грешките, позволени по време на раждане ", съобщи лекарят.

Но без да се подхващат промени и с отказване от страна на някои членове на държавното управление, дамите в Сърбия са изправени пред така и така стресиращата вероятност да родят дете с още един пласт спомагателен боязън.

След като е била измъчвана по време на предходно раждане, Сладжана Спасоевич към този момент е единствено на няколко седмици от датата на раждане.

" Страхувам се да отида в болничното заведение и да попадна още веднъж при същия доктор ", сподели тя./БГНЕС

----------

Оливър Буник, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР