Бижутата на чичото на цар Борис III продадени за 53

...
Бижутата на чичото на цар Борис III продадени за 53
Коментари Харесай

Бижутата на чичото на цар Борис III продадени за 53 млн. франка

Бижутата на чичото на цар Борис III продадени за 53 млн. франка
Уникалната сбирка бижута и ордени, принадлежали на чичото и лелята на българските царе Борис III /1918-1943 г./ и Симеон II /1943-1946 г./, беше продадена на търг за 53,5 милиона швейцарски франка. Аукционът бе проведен от „ Сотбис “ и се състоя в Женева.

Топ лотовете в сбирката са бижута, които са принадлежали на френската кралица Мария-Антоанета, гилотинирана на 16 октомври 1793 година по времето на Великата френска гражданска война /1789-1794 г./. Тя е щерка на австрийската императрица Мария–Терезия. През 1770 година се омъжва за френския крал Луи XVI Бурбонски. Малко преди да бъде екзекутирана тя съумява да скрие своите скъпоценности и да ги изпрати в Австрийската империя при роднините си.

Бижутата стават благосъстоятелност на един от клоновете на Бурбонската династия, който ръководи херцогството Парма и Пиеченца. Неговият финален държател, преди присъединението му към Италия през 1859 година, е херцог Роберто I. Най-голямата му щерка принцеса Мария–Луиза Бурбон-Пармска се омъжва през 1893 година за българския княз Фердинанд I /1887-1918 г./

Скъпоценностите, които бяха продадени на търга, са благосъстоятелност на нейния брат принц Елиас и брачната половинка му Мария-Анна Австрийска. Те не бяха виждани от света повече от 200 години.
 Висулката бе продадена за 36 млн. франка. Висулката бе продадена за 36 млн. франка. / БГНЕС
Най-скъпо бе продадена висулката /пендант/ от естествена перла и диаманти. Първоначално тя беше оценена на 2 милиона швейцарски франка, само че откри своя нов притежател за рекордните 36 472 000 милиона франка. Наддаването за нея търпя към десетина минути.

Брошка от диаманти с двойна панделка от втората половина на XVIII век, оценена за 80 000 франка, бе продадена за 2,115 млн. франка. Прословутият пръстен от диаманти с монограм на Мария-Антоанета, в който е непокътнат косъм от нейната коса, също надвиши неведнъж в началото оповестената си цена от към 10 хиляди франка. Той бе продаден за 447 хиляди франка.

Друг забавен предмет беше диадемата с бурбонските лилии, направена през 1912 година от брилянти. Тя бе продадена за 975 хиляди франка. Скъпоценните камъни по-рано са били благосъстоятелност на последния френски крал от династията на Бурбоните Шарл Х, който е управлявал Франция до 1830 година
 Диадемата с лилиите. Диадемата с лилиите. / БГНЕС
Тогава той е свален вследствие на следващата гражданска война, която пък е издигнала на френския трон краля–буржоа Луи-Филип Бурбон-Орлеански /1830-1848 г./, дядо на българския цар Фердинанд I. Продадената диадема е съвсем идентична с тази, с която можем да забележим неговата брачна половинка Мария–Луиза Българска на редица картини. Бурбонските лилии са част от герба на Третото българско царство и участват в неговата корона. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР