Бих искала да получа максимално подробен отговор /с включване на

...
Бих искала да получа максимално подробен отговор /с включване на
Коментари Харесай

Има ли право личният лекар да ми издаде направление в рамките на 30 дни за един и същ специалист?


Бих желала да получа оптимално обстоен отговор /с включване на нормативните документи, на които се базира отговорът ви/ на следните си въпроси:

1. В началото на януари посетих експерт по Ортопедия и травматология с направление, издадено от персоналния ми доктор. Ортопедът ме изпрати на физиотерапия, като за задачата ми издаде съответното направление. Минах процедурите при физиотерапевта, само че той ми изясни, че те не са задоволителни и ще са ми нужни още, а той нямал право да прави повече.

З

а тази цел ме посъветва да се върна при персоналния ми доктор, който да ми издаде направление №3 с код 23. На 18 януари се върнах при персоналния доктор, който ми отхвърли издаването на направление. Мотивът е, че нямал право да ми издаде направление в границите на 30 дни за експерт в същата област /първото направление ми е за ортопед с код 13, а това, което ми би трябвало е с код 23. Има ли право персоналният доктор да ми откаже съответното направление с този претекст? Наясно съм, че направленията се издават по преценка на ОПЛ.

Аз го желая, откакто му представям документ от посетения от мен експерт, който изяснява, че осъществените процедури не са задоволителни за възобновяване ми и са ми нужни още, само че той няма право да извърши повече с предходното направление от ортопеда.

2. Има ли право физиотерапевтът, откакто ми е направил 20 процедури с направление, издадено от ортопед, в границите на 30 дни да ми направи още процедури с направление, издадено от персоналния доктор? Т.е. физиотерапевтът има ли право да си регистрира за месеца 2 посоки с код 23 (едното издадено от ортопед, а другото – от ОПЛ) и осъществени процедури на един и същи човек?

Недялка Стоева, гр. Пловдив

Съгласно НРД 2020-2022: чл.152. „ Необходимостта от рехабилитационни мероприятия за здравноосигурените се открива от експерта и/или от общопрактикуващия доктор, като лекуването се прави по постановен от лекаря – експерт по „ Физикална и рехабилитационна медицина “, физиотерапевтичен курс на лекуване.

Чл.153. (1) За физиотерапевтичен курс на лекуване на несъмнено заболяване се приема сложно лекуване, включващо първичен обзор на лекаря – експерт по „ Физикална и рехабилитационна медицина “, с оценка на обективното положение на пациента с назначени типове и сбор процедури до 20 в курс от група 1 и/или 2, или 3 по преценка на лекаря-специалист, измененията на лекуването, както и финален обзор с оценка на резултатите от извършеното лекуване и отразени тип и брой на извършените процедури.

(2) Във физиотерапевтичен курс на лекуване се включват следните групи процедури:

група 1 – процедури с физикални фактори от апаратната терапия;

група 2 – процедури с кинезитерапевтични техники;

група 3 – процедури с физикални фактори от апаратната терапия и кинезитерапевтични техники.

Няма текст в Националния рамков контракт, който да не разрешава провеждането на втори физиотерапевтичен курс в границите на един месец. При продължение на недоволствата и по преценка на лекуващия доктор, здравноосигуреният има право на ново направление, което персоналният доктор ще издаде за назначение на процедури до настъпване на клиникотерапевтичен резултат, т.е. физиотерапевтът в границите на календарния месец може да регистрира за един пациент два физиотерапевтични курса, на база две обособени посоки.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР