Библията казва много малко за физическите черти на Исус Христос.

...
Библията казва много малко за физическите черти на Исус Христос.
Коментари Харесай

Как е изглеждал Исус според историческите доказателства

Библията споделя доста малко за физическите черти на Исус Христос. И епохи след гибелта му, евентуално заради опасения по отношение на идолопоклонството, художниците не са създавали изображения на Божия Син. Това, несъмнено, буди въпросът по какъв начин е изглеждал.

 Last Judgement (Michelangelo)

„ Страшният съд “, Микеланджело

Ако имаме вяра на известни ренесансови художници, тогава християнският Месия е имал дълга коса и брада и бледа кожа, както се вижда в „ Тайната вечеря “ на Леонардо да Винчи или „ Страшният съд “ на Микеланджело.

Но на тези емблематични художествени изображения на Исус той не наподобява на характерен евреин от 1 век в римската провинция Юдея. Въпреки че нямаме солидни доказателства за това по какъв начин наподобява същинското му лице, евентуално не е било като на картините по стените на множеството западни църкви през днешния ден.

Поколения западни художници са изобразявали Исус като бледокож мъж с дълга кестенява коса и брада. Някои, като Уорнър Салман в картината си „ Глава на Христос “, даже го рисуват като рус мъж със сини очи. Но Божият Син не постоянно е бил илюстриран по този метод.

Неговият облик се е трансформирал много през вековете. Художниците на най-ранните картини на Христос не се интересуват от историческата акуратност, а по-скоро от символизма на личността му. Те желаят да изобразят ролята му на избавител и просто го моделират съгласно типичните стилове на времето.

Един образец за това е окосмяването по лицето на Исус. Преди 4 век изображенията го демонстрират безпрепятствено избръснат, а по-късно, към 400 година, се появяват изображения с брада.

Но с брада или без е бил в действителност? Най-старият му облик не хвърля доста светлина. Открита едвам през 20 век, фреската датира от 235 година н.е. Известна като „ Изцелението на паралитика “, изображението демонстрира Исус с къса коса и без брада. Но даже то е основано към 200 години след гибелта му, което затруднява потвърждаването на точността на външния му тип.

Както се вижда от картини, датирани след 400 година, християнските художници от цялостен ​​свят стартират да изобразяват Исус по собствен облик. В Етиопия ликът му има африкански черти, до момента в който индийските християни рисуват Исус с южноазиатски черти. Междувременно европейските художници не престават тази традиция, представяйки си Христос като светлокож мъж с европейски характерности.

И защото европейският колониализъм се популяризира по целия свят, европейската версия го следва и се появява в доста страни. Според множеството учени и антрополози обаче Исус в действителност не е изглеждал като европеец.

Развитието на правосъдната антропология разрешава на откривателите да си изградят по-добра визия за това по какъв начин в действителност е изглеждал Божия Син. През 2001 година Ричард Нийв, английски специалист по криминалистична лицева реорганизация, употребява модерни научни способи, с цел да пресъздаде лицето на юдеец от 1 век, т.е. човек като Исус.

Използвайки израелски череп, датиращ от този интервал, Нийв и неговият екип ползват компютърни стратегии, глина и познанията си за историческите еврейски и близкоизточни черти, с цел да основат лице, което хипотетично може да е принадлежало на някой комшия на Исус или може би даже на самия Него.

Работата на Нийв се появи в документалната поредност на BBC „ Sin of God “, която разказва живота на Исус, базирайки се на научни и исторически доказателства. Жан-Клод Брагард, продуцентът на сериала, споделя: „ Използването на археология и анатомия, а не на художествена интерпретация, прави това най-точния лик, създаван в миналото. “ И продължава: „ Това не е лицето на Исус, тъй като ние не работим с Неговия череп, само че е достоверна отправната точка за извличане на обща визия по какъв начин би изглеждал. “

Докато множеството мъже в Левант от 1 век са бръснали лицата си, допустимо е Исус да е носил брада; в края на краищата той прекарва огромна част от времето си като странстващ просветител, което евентуално не му дава доста време да се бръсне. И въпреки всичко, брадата му евентуално щеше да е къса, както се вижда от реконструкцията на Нийв.

Още в антични времена доста художници в Европа са изобразявали гръцките и римските богове с дълги коси и бради. Така че, когато християнството става формалната вяра на Рим, художниците може да са взели назаем от тези по-стари творби.

През 2018 година Джоан Тейлър, професор по ранно християнство и юдаизъм в Кралския лицей в Лондон, разгласява „ Как изглеждаше Исус? “, историческо проучване за появяването на Христос. Опирайки се на текстови и археологически източници, Тейлър допуска, че Исус е бил висок към 165 сантиметра – междинната височина на мъжките скелети от същото време и място. Подобно на други в Юдея и Египет, където Исус е живял за малко, той евентуално е имал тъмна коса, кафява кожа и кафяви очи (което съответствува със правосъдната реорганизация на Нийв.) Що се отнася до облеклото му, той евентуално носи вълнена туника, евентуално с покривало, и сандали.

Като цяло множеството модерни откриватели са съгласни, че той би изглеждал като евреин от 1 век. В последна сметка, Писмото до евреите декларира: „ Ясно е, че нашият Господ е произтекъл от Юдейско царство. “

Интересно е, че историческите текстове от ерата на Исус оповестяват, че египтяните не могат образно да разпознават еврейския народ. Това мощно загатва, че множеството еврейски мъже, в това число Исус, не са изглеждали толкоз фрапантно разнообразни от египтяните и мъжете от Леванта през това време.

Някои специалисти също споделят, че Исус евентуално не е бил изключително хубав мъж. Библията показва „ красивия външен тип “ на фигури като Давид и Мойсей. От това Тейлър заключава, че в случай че Исус е бил хубав, евангелските създатели щяха да отбележат външния му тип по подобен метод.

Тейлър написа, че Исус обаче евентуално е имал едва, само че мускулесто тяло с помощта на работата си като дърводелец и цялото вървене, което е направил.

„ Исус е полагал доста физически труд “, споделя Тейлър пред Live Science. „ Той не би трябвало да бъде представян като… някой, който живее елементарен живот, само че от време на време това е обликът, който получаваме. “

Вероятно в никакъв случай няма да разберем по какъв начин тъкмо е изглеждал, само че актуалните реконструкции, основани на правосъдна антропология, археология и исторически текстове, евентуално се приближават доста повече от всевъзможни художествени тълкования.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР