БГНЕС Новият закон за извънредното положение получи висока оценка от Иван

...
БГНЕС
Новият закон за извънредното положение получи висока оценка от Иван
Коментари Харесай

Костов: Трябва да свикнем да живеем в това рисково време

 БГНЕС Новият закон за изключителното състояние получи висока оценка от Иван Костов.  " Той се пробва да уреди една извънредно комплицирана материя за доста малко време. Сигурно са позволени и неточности в него, само че доста е значимо този закон да го има, с цел да контролира комплицираните връзки в страната по време на тази рецесия ", съобщи Костов пред БНР.

Костов изясни, че не е работа на този закон да планува стопански ограничения. Той предложи държавното управление единствено да си сложи задача и да създаде решения за понижаване на вредите върху стопанската система, като съблюдава условията на оперативния щаб:

" Това е титанична задача ", сподели той и посочи, че решението на тази задача би трябвало да откри равновесие сред рисковете от болестта и крайната икономическа нужда.

" Приоритет на държавното управление би трябвало да бъде основаване на сигурна логистика за придвижването на артикули в страната и особена на преноса, за което упорства Европейската комисия. В противоположен случай има заплаха в целия Европейски Съюз да се стигне до дефицит на жизненоважни храни, медикаменти и съоръжение. За тази цел би трябвало да се усили пропускливостта на граничните пунктове и да се обезпечат защитни средства за всички водачи на камиони, а в случай че се наложи, да се образуват колони и да се водят през страната от коли на транспортните и здравни управляващи ", уточни още някогашният министър председател.

Костов предложи да се възстановят всички индустриални услуги, които сега са спрени, в случай че се извърши изискването да се подсигурява сигурността на служащите и чиновниците с всички предложени от оперативния щаб защитни средства. Предложението е коренно, само че доста належащо, счита Костов.

По думите му стопанската система би трябвало да се пригоди да създава артикули и услуги в изискванията на висок здравен риск. " Трябва да свикнем да живеем в това рисково време ", сподели той.

" Правителството би трябвало да се ангажира да изплаща на наложително освободените от работните им места 60% от приблизително дневния застрахователен приход, върху който са внасяни дължимите вноски за Фонд безработица. Като преди този момент изиска от работодателите да внесат обществената и здравната им осигуровка ", уточни Костов и беше безапелационен, че тази мярка ще проработи, защото по нея има консенсус в настоящия Закон за обезщетение при безработица.

Според него това е равностойно на компенсацията при безработица. Така ще бъде икономисан шокът на служащите и чиновниците от съкращаването им от работа, тъй като след рецесията те отново ще бъдат възобновени на работа от компаниите, които няма да банкрутират, изясни той.

Иван Костов уточни още, че за първи път пандемия провокира световна рецесия, която сигурно ще засегне демократичните общества, ще нанесе провали на стопанските системи, и нашите - също. А проблем с неуточнен край остава, че никой не знае какъв брой дълго ще продължи пандемията и какъв брой дълбока ще бъде рецесията и на институциите, и на стопанските системи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР