БГНЕС Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев приема за спекулация твърденията на

...
БГНЕС
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев приема за спекулация твърденията на
Коментари Харесай

Здравният министър се ядоса на Мая Манолова: Не създавайте хаос в системата

 БГНЕС Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев приема за нечиста сделка изказванията на публичния бранител Мая Манолова по отношение на възнагражденията на медицинските експерти и теч на средства.

В послание към омбудсмана, публикувано от министерството, Ананиев споделя, че Манолова основава безпорядък в системата.

" Уважаема госпожо Омбудсман,

Не одобрявам спекулациите Ви по отношение на възнагражденията на медицинските експерти и обвиняванията, че " парите изтичат “. Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет спомагателни средства по бюджета на Министерство на здравеопазването, както и за 50-те млн. лева – разблокирани средства от запаса на НЗОК за нарастване на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни.

В тази връзка обръщам внимание на нещо, което, още веднъж допускам, чудесно знаете, а точно – че лечебните заведения са търговски сдружения и аз, като министър, няма по какъв начин, колкото и да желая, да подвигам заплатите на личния състав в лечебните заведения. Това, което мога да направя, е да защитя спомагателен запас за осъществена здравна активност. Убеден, че българските експерти по здравни грижи и българските лекари заслужават почтени хонорари, го направих ", споделя Ананиев в писмото към Манолова.

И продължава: " Към момента лечебните заведения са получили само 30 млн. лева - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари – предопределени главно за общински и регионални лечебни заведения.

Средствата, отпуснати с разпореждане на Министерски съвет от 10 април, както и средствата, планувани за нарастване на клиничните пътеки, ще доближат до медицинските експерти с юнските и юлските хонорари.

Този запас предпочитано ще отиде за хонорари за личния състав на база осъществена активност, какъвто ангажимент фактически съм поел.

Обещах методика. Тя е подготвена. Представих я пред обществените сътрудници в Отрасловия съвет по опазване на здравето. В момента постъпват техните оферти и се надявам в къси периоди да бъде финализирана ".

" Госпожо Манолова,

не съм обещавал " до 20 април т.г. да има нови планове на закони за съсловните организации “, както твърдите. Обещах само да проведа диалози с партиите от ръководещото болшинство по тематиката и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната самодейност ", показва здравният министър.

В умозаключение Кирил Ананиев се обръща към Мая Манолова с думите: " Не желая опрощение от Вас за хаоса, който създавате в системата ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР