БГНЕС Един от най-ценните ръкописи запазен от българското Средновековие – Томичовият

...
БГНЕС
Един от най-ценните ръкописи запазен от българското Средновековие – Томичовият
Коментари Харесай

Една от най-ценните средновековни български книги гостува за пръв път у нас

 БГНЕС Един от най-ценните ръкописи непокътнат от българското Средновековие – Томичовият псалтир е донесен за първи път у нас. Събитието е във връзка 150-годишнината на Българска академия на науките и ще остане в Националния археологически музей към Българска академия на науките до 8 декември, предава БГНЕС.

Молитвената книга е на старобългарски език, направена от българските монаси от Търновската книжовна школа. Ръкописът се съхранява повече от век в Държавния исторически музей в Москва

Предполага се, че ръкописът е изписан в Килифаревския манастир по поръчка на някой от болярите. Неговите миниатюри са необичаен пример на палеологовото изкуство.

Произведението е намерено през 1901 година от сръбския професор и колекционер Сима Томич. Съдържа 301 листа във формат фолио. Псалтирът включва песнопенията на Светия оракул и цар Давид. Той е отражение на действителна обществена обстановка – бубонната чума. Миниатюрите поясняват и изобразяват словесния текст. Този псалтир съдържа превъзходни химнографски творби – като акатиста на Света Богородица, превеждан от стареца Йоан в Света гора. Илюстриран е с 25-30 миниатюри.

Томичовият псалтир, дружно с Манасиевата хроника и Лондонското евангелие, са най-важните книжовни монументи на XIV в., непокътнати от епохата на българския цар Иван Александър, известна още като " Втори златен век “, съобщи шефът на Националния археологически институт доцент Христо Попов и не пропусна да означи, че поради 150-годишния празник на Българска академия на науките псалтирът в миналото е изнасян отвън хранилището на Държавния исторически музей в Москва. " Българската аудитория, ще има неповторимата опция да бъде първата, която ще види псалтира след траялата 10-годишна реституция “, сподели още той.

Приветствени слова насочи и заместник-директорът на Държавния исторически музей в Москва Андрей Яновски. Пред експертите и академичната общественост той съобщи, че имат опцията да се допрян от един изумителен монумент.

" Имаме опция дружно да се порадваме на този взаимен празник на културата, историята и изкуството. Без подозрение всеки човек ще има опция в продължение на 2 месеца да пристигна и да поддържа връзка с този шедьовър, който в продължение на 117 години не е напускал в началото рамките на Руската империя, по-късно Съюз на съветските социалистически републики, а през днешния ден рамките на Руската федерация “, съобщи Яновски.

" Този шедьовър няма да остане единствено с гостуването си. Нещо повече – Националната библиотека на България получи опция да закупи електронно копие, което беше предадено от нашата страна, с цел да може вашата научна общественост да учи умерено и без да бърза безконтактно псалтира, както се споделя по една писмен знак дневно “, сподели още високопоставеният съветски посетител.

Специални поздравления насочиха още ръководителят на Българска академия на науките Юлиян Ревалски и заместник-министърът на културата Амелия Гешева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР