БГНЕС 112 години, независима България! Кои са зависимостите ни днес?Независимостта на

...
БГНЕС
112 години, независима България! Кои са зависимостите ни днес?Независимостта на
Коментари Харесай

Историк: Не е адекватно да има протести по време на национален празник

 БГНЕС 112 години, самостоятелна България! Кои са зависимостите ни през днешния ден?

" Независимостта на България е озадачаващ празник, заради самочувствието на българските политици по това време да се впуснат в огромната политика, без да зависят от Големия брат, без значение кой е той ", коментира историкът проф. Христо Матанов.

На 22 септември преди 112 години цар Фердинанд афишира независимостта със специфичен манифест.

" Самият манифест е бил писан на коляно на една гара сред Русе и Търново. Писал го е Александър Малинов, поправял го е цар Фердинанд ", описа Матанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че всяка ера има своите зависимости.  " В наше време зависимостта е най-вече финансова, защото всичко опира до пари ", счита Матанов.

Според него политическите дейци по това време са били хора с небосвод, а България е очаквала откакто е включила Източна Румелия да успее да реализира националния блян.

" Колкото по-сложен става животът, толкоз повече зависимостите стават по-невидими и тежки ", добави още проф. Христо Матанов.

Историкът изясни, че преди 112 години Европа се разделя за пръв път на лагери.

" Турция се колебае сред Англия и Германия, в последна на краищата надвива германо-австроунгарският напън. Турската гражданска война се трансформира в буржоазна, като натъртва на национализма ", съобщи още Матанов и добави, че успокояването на обстановката в Турция не било в полза на България.

Гостът изясни, че по това време Русия не е водила дейна политика в Европа.

По негови думи политиците в модерна България нямат самочувствието на управниците отпреди националните произшествия.

" Нацията и тогава е била разграничена. Единение би било, когато на празник като днешния няма политически изявления ", съобщи още Матанов.

Историкът счита, че не е съответно да има митинги по време на народен празник, тъй като всички би трябвало да съпреживяват обединяването на независимостта на страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР