БГНЕС Министерството на здравеопазването трябва да ни обясни дали се вземат

...
БГНЕС
Министерството на здравеопазването трябва да ни обясни дали се вземат
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Изследвайте тежко заболелите, които имат документ за ваксинация

 БГНЕС " Министерството на здравеопазването би трябвало да ни изясни дали се вземат ограничения против подправените документи на имунизираните. И най-важното е - тези имунизирани, които са попаднали в болница, а имат документ, че са с ваксина против Covid-19, взета ли им е незабавно кръв, с цел да се потвърди дали тези хора са имунизирани, или - не. Досега това не е правено, макар че някои експерти го предлагахме от много време ". Това съобщи пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, в коментар на данните за 14% имунизирани, които са инфектирани с ковид.

Той акцентира, че при имунизиране 5 до 10% от хората не построяват мощен и съответен имунен отговор, както и на 1000 имунизирани е допустимо 50-60 души да се разболеят, " само че ще го прекарат по-леко ".

" Беше пропуснато времето за една вярно провеждана акция за имунизация в месеците, в които нямаше епидемиологично разпространяване в страната и можеше да се направи гладко имунизация. Това не беше направено, защото МЗ беше окуражавано - и политически, и медийно - за активността, която прави, в този момент виждаме плодовете от тази активност ", разяснява професорът.

" Делта плюс не е нов вариант, а е подвариант на известния индийски вид. Няма нищо ужасно в него, нищо рисково, нищо по-различно в прекарването на болестта. Нито е по-смъртоносен, нито е по-прилепчив ", каза проф. Кантарджиев

Това не е нов вид, това е един от 117-те подварианта на Делта разновидността и се казва AY42. Предполага се, че той се популяризира с 10% по-бързо от разновидността Делта плюс, уточни професорът. 

Този подвариант AY42 се покрива от сегашните ваксини и преболедувалите ковид имат отбрана против него, подчерта проф. Кантарджиев. 

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Тодор Кантарджиев в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР