БФС показа липса на достатъчно адекватност поне в три насоки,

...
БФС показа липса на достатъчно адекватност поне в три насоки,
Коментари Харесай

БФС не е готов за втора вълна на COVID-19

БФС сподели липса на задоволително адекватност най-малко в три насоки, които може да изиграят неприятна смешка, поради прогнозите за втора вълна на COVID-19 в България поради ръста на заболеваемост в Европа сега.

В последните две седмици станахме очевидци към този момент на два случая с нараснал брой позитивни проби за ковид в тимове от професионалния ни футбол, които обаче не доведоха до отсрочване на мачове . Във втородивизионния " Добруджа " бяха открити 8 инфектирани футболисти преди семейството против " Локомотив " (Сф), а в " Етър " петима играчи преди мача с " Локомотив " (Пд). Отделно при започване на сезона футболният съюз не почете молбата на " Черно море " за отсрочване на дуелите със " Славия " и " Етър " (от I и II кръг), когато при варненци имаше 14 инфектирани, плюс треньора Илиан Илиев, и те не направиха пълноценна предсезонна подготовка.

Във БФС се базират на оповестените правила преди началото на сезона, препоръчани от Медицинската комисия. Според тях мач може да бъде отсрочен при позитивни проби за COVID-19 по едно и също време на повече от 10 състезатели с настоящи трудови контракти в един от двата тима. С този претекст " Добруджа " получи отвод на настояването за отсрочване. Не оказа помощ и това, че в тима има и контузени, като по този начин остават единствено 8 здрави футболисти. За похлупак и родителите на юношите от школата отхвърлиха да пуснат децата си да играят за мъжкия отбор, с цел да не се заразят. Но от БФС останаха непреклонни. От " Добруджа " имат пояснение: Футболният съюз не желае да основава казус.

При това положение  " Етър " със своите петима футболисти не можеше изобщо да се надява на схващане. Но пък там случаят бе по-различен (и странен). От РЗИ-В.Търново сложиха целия тим под карантина в събота, а в неделя по обяд същият РЗИ отмени своята забрана и карантината бе вдигната за здравите играчи. Неясно по какви съображения, тъй като в това време даже за един случай на инфектиран с COVID-19 в учебно заведение, се карантинира цялостен клас, без това да се анулира след това.  Спасяването на мача бе в сгода май единствено на БФС и на малкия екран, която държи правата. То е задоволително като че ли.

" Ако някой ни е нарочил за изпадане, просто да си каже. Ние не сме упражнявали обикновено цяла седмица и през днешния ден в 12 часа ни събраха, с цел да играем мач, това обикновено ли ви се коства?! ", не се стърпя треньорът на " Етър " Петко Петков след 1:3 от " Локо " (Пд).

Не е ясно какво ще бележит в своя отбрана от БФС. Сигурно, че употребяват още веднъж разпоредбите за сигурност на немския футболен съюз. Но пък френските да вземем за пример са,че тимовете не могат да организират нормални тренировки за 7 дни при три или повече положителни проби за COVID-19 в един отбор. Затова бе отсрочен и мачът от I кръг на Лига 1 " Олимпик " (М) - " Сент Етиен " поради четирима инфектирани играчи при марсилци . Само четирима!

И не е зле от БФС да погледнат малко по-далеч от носа си. И в миналия VI кръг на Ефбет лига, както във предишните пет, нямаше никакво съблюдаване на отстоянието сред феновете по трибуните , основно при тимовете с повече аудитория. Видя се най-много на мачовете " Левски " - " ЦСКА 1948 ", " Берое " - " Черно море " и " ЦСКА-София " - " Лудогорец ". Ако и тук извинението е, че глобите се постановат от РЗИ, то към този момент е смешно. Защото на трибуните има и дежурни делегати, които да наблюдават за естественото протичане на мачовете и съпътстващата конюнктура. А тези делегати не си вършат труда да съобразят, че живеем в нова действителност от март или просто си затварят очите. За тях е по-важно да обърнат внимание децата край тъчлинията да не бавят топките, а не, че публиката е начесто.

Да не приказваме и за друго безгрижие, за което в БФС също се вършат, че го няма:  Из закритите пространства по стадионите, изключително отвън София, бъка от хора без маски. Всъщност, да видиш там човек с маска, си е напряко шанс...

Подобен филм сме гледали и преди - тези случаи ще бъдат омаловажени, подминати. Докато не се подпали чергата...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР