БФС и футболната опозиция около Димитър Бербатов отвориха нов фронт

...
БФС и футболната опозиция около Димитър Бербатов отвориха нов фронт
Коментари Харесай

БФС и хората на Бербатов се сблъскаха челно и в спортното министерство

БФС и футболната съпротива към Димитър Бербатов отвориха нов фронт през днешния ден - в спортното министерство, което влезе в ролята на посредник за един от многото разногласия сред двата враждуващи лагера.

Става въпрос за изключените от централата 145 клуба, множеството от които поради присъединяване в конгрес, проведен от Бербатов и екипа му напролет на предходната година. Като резултат от това тяхната активност е затруднена или даже съвсем невъзможна, а ММС - в лицето на министър Димитър Илиев, се нае да предложи да се направи самостоятелен одит за какво са извадени, както и да опита да спомага по други способи, само че не и да се меси в работата на БФС, тъй като няма право.

За задачата Илиев инициира среща, която обаче стартира скандално - с взаимни обиди и нападки. От едната страна бяха представители на клубове, водени от известния специалист по спортно право Георги Градев. Той нашумя и около проблема със стадиона за мача с Унгария, а също по този начин около плувната федерация (случаят с Антъни Иванов) и неволите в шахмата.

От другата страна - делегация от БФС, като в нея личаха членът на Изпълкома и началник на Аматьорската лига Румен Вълков и заместник-изпълнителният шеф Борислав Попов, който дава отговор за юридическите проблеми в централата. Градев и Вълков влязоха в пикантен спор, включиха се и други хора и трябваше да бъдат укротявани от зам.-министъра Даниела Дашева.

Всичко това поизкара от нерви и Димитър Илиев, който по принцип е много спокоен и не си разрешава страсти. След това той се извини на публицистите, като посочи, че и въпросът със затворения за почитатели мач с Унгария също го кара да се възмущава. 

" Беше доста тежък и прочувствен диалог, напрежението е огромно, разяснява някогашният авто първенец. - Ние сме посредник в разногласието и предложихме да се напрани самостоятелен одит, с цел да се ревизират всички обстоятелства и обвинявания. Получихме единодушието на клубовете, само че е и от БФС, защото те са групов орган и техните представители няма по какъв начин да вземат сами решението.

Решения без диалози не може да има. Ние можем да назначим самостоятелен орган да направи одит. Сега ще пуснем писмо до БФС за единодушие. Това не са един или два клуба, а 145. Ненормално е. От БФС изрично към този момент обявиха, че не могат да вземат решение. "

" Всеки страда от тази обстановка. Болезнено е родителите да не могат да видят децата си по какъв начин играят. Отнема им се правото, това е проблем. Но от БФС споделят, че всичко е наред. Но ние не можем да се месим, футболната общност сама би трябвало да реши проблемите си ", посочи той.

Пред публицисти Борислав Попов благодари на Илиев за самодейността, само че възрази, че на въпросните клубове не бил неразрешен детско-юношеския футбол. Техните тимове за подрастващи " единствено " не могат да вземат участие в държавни шампионати. Във всевъзможни други - на районен принцип (градски, регионални, зонални и т.н.) - могат.

" Има дисонанс с мнението на министерството. Никой не е забранявал на децата да играят футбол. Те могат да се изявяват във всички тимове, които не вземат участие в държавните шампионати, които са първа, втора и трета лига, както и в женския футбол. Но в детско-юношеските школи могат да играят, без да се постанова да са членове на БФС. На срещата имаше доста изострен разговор и забелязахте, че заместник-министър Дашева и моята асистентка си излязоха, тъй като диалогът излезе доста отвън положителния звук ", сподели Борислав Попов. 

Димитър Илиев продължи в същия дух и се аргументира за какво не може да се меси на БФС:

" С всяка федерация работим по разпоредбите. Децата имат право да спортуват и не трябва да лишаваме клубовете от финансиране от общините. Има клубове, които са изграждани 10 години и в този момент би трябвало да се откажат. В същото време като министър аз не мога да се греша в кадруването на която и да е федерация.

Някои мои прародители са го правили, само че аз няма да го сторя, каквото и да ми коства това. Виждате федерациите, където се е бъркала страната къде са в този момент. От 7 години нямаме шахмат, автомобилизмът копае дъното, спортните танци копаят дъното. "

След което Илиев бе запитан и за абсурда със стадиона.

" Аз съм човек, който умее да си владее нервите, само че това ми подейства прочувствено. Мачът с Унгария демонстрира, че когато нямаш решение на казуса, опитваш да го оправиш с неправилни ходове. Ние сме срещу деянията на расизъм и безчинство, само че нищо неприятно няма в митингите.

Не е обикновено да се питате къде и дали въобще ще се играе мачът. Стадионите се строят с трибуните поради хората. Не можем да ги лишаваме от правото да гледат националния тим. Ами какво ще стане на идващия мач, а на този след него? Радвам се, че въпреки всичко мач ще има. Не е в моите преимущества дали ще има аудитория на стадиона ", приключи министър Димитър Илиев. 
Представител на изключените клубове: Пререгистрирахме се, само че изгубихме финансирането от общините
Димитър Пейчев от " Русокастро " (Бургас) приказва от името на изключените клубове. 

„ Искам да благодаря на министъра, че инициира тази среща и ни одобри. Този проблем не е от месец-два, той е от много от дълго време. След като всички ние участвахме в един конгрес, който бе проведен от БФС, получихме известие, че сме извадени от футбола и малко по-късно получихме предложения да бъдем пререгистрирани. Само си представете 145 клуба с най-малко 30 състезатели плюс деца, за каква численост хора става въпрос, на които БФС споделя: „ Ние ви забраняваме да се занимавате с проведен футбол “, стартира Пейчев.

Той изясни какво е трябвало да създадат, с цел да продължат активността си, само че и какво са изгубили.

„ Ние сме пререгистрирани, в случай че не бяхме, трябваше да закрием безусловно всичко и хората по дребните обитаеми места, които чакат такива мачове, да им отнемем и дребното благополучие. Когато се пререгистрираме, губим общинска дотация. Повечето клубове се финансират от общините. Ние сме запалянковци, които поддържаме аматьорския футбол.

Аматьорският футбол е основата на футбола. Възмущаваме се на това, което се случва с националния тим. Искаме смяна. Помолихме само да бъдем върнати. Докато тече този одит, те могат да си предизвикват Конгрес, да изберат индивида Х или същия човек, няма да имаме глас. Това ни е единственото терзание “, продължи той.

Той изрази неодобрение от държанието на хората на БФС на срещата: 

„ Поведението и отговорите на представителя на БФС са меко казано нелогични и объркващи. Те са пристигнали тук да отговорят нещо, това не оказва помощ. Единственото е да разчитаме на съда, в случай че от БФС не се съгласят на одит. Това нещо би трябвало да се приключи, това не е обикновено. Голям празник е във всяко обитаемо място, когато има такова мероприятие. "

" Безпрецедентно споделят ни, че няма да имаме право на глас. Надявам се, че всички ще се обединим да покажем несъгласието си. Това нещо би трябвало да престане “, приключи Димитър Пейчев.
Борислав Попов от БФС: Нека хората да стачкуват, само че да е в границите на конституцията
Обяснимо, множеството въпроси към Борислав Попов бяха свързани с разигралия се фарс около мача с Унгария.

" Стадион " Васил Левски " е деклариран още при започване на квалификациите за целия цикъл. На 30 октомври получихме писмо от 2 страници от Столична дирекция на вътрешните работи, без да ги питаме. В последните абзаци се наблягаше, че мнението им е, че преместим мача отвън София. Ние преведохме и изпратихме писмото до УЕФА. Те са виновни за сигурността и на този мача ще имат най-малко двама секюрити офисъри в София ", по този начин Попов изясни хронологията на събитията, като неговата теза се разграничава на тази на Столична дирекция на вътрешните работи - съгласно дирекцията самодейността пристигнала от БФС.

" Те вземат решение да е на празен стадион. Длъжни сме да се съобразим. Ние също поносим репутационния вреди от това. От европейската централа ни предложиха мачът да е в Пловдив при закрити врата. Това е рекомендация, само че тя би трябвало да се следва, сподели Попов пред медиите в постройката на Министерството на младежта и спорта. - УЕФА ни попита за варианти и по този начин се появи Кърджали ", отговори той на въпрос.

След което Попов напомни мача с Англия преди две години и с Хърватия по-рано, на който имаше произшествия с потърпевши служители на реда.

" Хората имат право да стачкуват, само че дано е в границите на конституцията. Помните мачовете с Англия и Хърватия, когато имаше тежко ранена полицайка. БФС желае да усеща поддръжка от гласоподавателите си - клубовете. Имаме потребност и от социална поддръжка, само че постоянно не получаваме доброжелателност ", сподели още Попов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР