Безвизовият режим на Европейския съюз за хората в Косово предизвика

...
Безвизовият режим на Европейския съюз за хората в Косово предизвика
Коментари Харесай

Подкрепа и недоволство след либерализирането на визовия режим за Косово

Безвизовият режим на Европейския съюз за хората в Косово провокира и поддръжка, и неодобрение.

 
Важно е либерализирането на визите да дава повече благоприятни условия на фирмите да се движат, да намерят благоприятни условия за нови пазари. Но Косово рискува след либерализирането повече от 150-200 хиляди жители да си тръгнат.
Агим Шахини, Косовска асоциация на предприемачите

От 1 януари жителите на Косово пътуват в Шенгенското пространство без визи за до 90 дни, а отчасти приетата страна е последната от Западните Балкани, която получи това право. 

На опашка за виза обаче ще би трябвало да се редят хората с паспорти на Координационната администрация, която издава документите на косовските сърби. Те гледат на това като на дискриминация. 

 
Не е единствено дискриминация против притежателите на паспорти от Сръбската координационна администрация, само че и неприятно отношение към една суверенна страна, която няма дарба да даде годни паспорти на всичките си жители.
Петър Джорджевич, Млада дейна Грачаница

Косовският министър председател прикани хората да съблюдават разпоредбите на Европейски Съюз за пътешестване в Шенген.

 
Трябва да се радваме отговорно на това мъчно извоювано право. Нека съблюдаваме условията и критериите на Европейския съюз, тъй като по този начин почитаме и промотираме страната ни.
Албин Курти, министър-председател на Косово

Според формалната статистика молбите за косовски паспорти са се нараснали с малко над 5% от предишния април, когато либерализирането на визовия режим беше утвърдено. 

Европейската комисия съобщи за Euronews, че е почнала процедура, която да разреши и на хората с паспорт от Координационната работа на Сърбия, да пътуват без визи. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР