Безстрашните номади, живели много векове преди нашата ера, предизвикват страх

...
Безстрашните номади, живели много векове преди нашата ера, предизвикват страх
Коментари Харесай

Дали древните скити не са предци на руснаците?

Безстрашните номади, живели доста епохи преди нашата епоха, провокират боязън и почитание измежду доста антични нации.

Значителна част от голямата им страна се намира на териториите на днешна Русия.

„ И освен в Европа, само че даже и в Азия няма народ, който да може самичък да се опълчи на скитите, в случай че бяха обединени “, написа древногръцкият историк Тукидид за номадите, които са живели на  от Алтайските планини до река Дунав в интервала от VII до III век пр.н.е. 

По време на военните си акции скитите доближават до Египет и побеждават известния персийски цар Дарий и генералите на самия Александър Велики.

Руските територии са една от главните зони на заселване на скитите – многочислените им гробни могили към момента се намират тук. Ето за какво не е изненадващо, че обликът на яростен боец, отличаващ се с дръзновение на бойното поле и табиет да пие неразредено вино (от което капризните гърци са ужасени), постоянно е бил извънредно известен в Русия. Идеята, че съветският народ получава началото на родословието си непосредствено от тези антични воини, господства дълго време. Колко правилно въпреки всичко е това изказване?
Великите номади


Дмитрий Пождняков (CC BY-SA 4.0)/BC/GNU Free

„ Да, ние сме скити! Да, ние сме азиатци, с дръпнати и алчни очи! “ – написа известният съветски стихотворец Александър Блок през 1918 година. Всъщност той не е напълно прав, скитите нямат нищо общо с монголоидите и са типични кавказци. През VII век пр.н.е. те, движейки се от Азия на запад, идват в Северното Черноморие, измествайки оттова други номади – кимерийците.

Преследвайки кимерийците, скитите прекосяват Кавказките планини и нахлуват в Близкия изток, като за известно време се трансформират в една от най-мощните военни и политически сили тук. Номадите водят война с Асирия (и по-късно подписват съюз с нея), побеждават Мидия, пътуват до царството на Урарту (Армения) и до Египет – фараон Псаметих I съумява да ги спре с откупи.



Joseph-François Ducq/Christie’s/Свободни източници

В основата на успехите на  е тяхната тежка конница. Като се има поради, че популацията на Скития се прави оценка от откривателите на почти 300-700 хиляди души, номадите могат да съберат войска от 60-150 хиляди добре въоръжени конници, които са научени на конна езда от детството. 

„ В продължение на двадесет и осем години скитите управляваха Азия и през това време те, цялостни с надменност и пренебрежение, опустошиха всичко “, споделя „ бащата на историята “ Херодот. „ Те взимат налози от безусловно всички, прекосявайки страните грабят от владетелите дори “. През 625 година пр.н.е. номадите са прокудени от района и най-после се връщат в Северното Черноморие, което по това време към този момент е интензивно колонизирано от гърците.

Информацията за политическата, икономическата и обществената конструкция на скитската страна е извънредно нищожна. Номадите не са имали лична писмена система и главните източници на информация за тях са творбите на древногръцките писатели, както и голям брой гробни могили, разпръснати из южните степи на Русия и Украйна.

Предполага се, че голяма Скития е съюз на доста племена. Начело на него стоят царе с неограничена деспотична власт. „ Скитите не основават градове или укрепления, само че всички те, като стрелци на коне, носят къщите си със себе си, като получават храна не от ралото, а от развъждането на добитък “, . 



Giorgio Vasari/Свободни източници

След напускането на Близкия изток номадите съумяват да впишат името си в историята още няколко пъти с високи военни победи. През 512 година пр.н.е. те побеждават персийския цар Дарий I, който нахлува в Северното Черноморие. Скитите съумяват да примамят голямата му войска надълбоко в техните територии. През 331 пр.н.е. 30 000 бойци от армията на Александър Македонски са убити от скитите, провинен за погрома е пълководецът Зопирион.

През 280-260г. пр.н.е. скитската страна пада под ударите на номадите сармати. Скитите губят големи територии. Запазени са единствено Долен Днепър и част от Крим, където оживелите минават към установен метод на живот. Скитите са дефинитивно заличени от политическата карта на света по време на Великото преселение на народите през IV век сл.н.е.
Руснаците скити ли са?
С изгубването на в миналото могъщите номади самото разбиране „ скити “ не изчезва. Във Византийската империя всички северни варвари стартират да се назовават ​​по този метод, на първо място славяните, които понякога подхващат военни акции против Константинопол.

В Русия концепцията за приемствеността на славяните от скитите е извънредно известна от XVII век. Историкът Андрей Лизлов написа за това в „ Скитската история “ през 1692 година, а императрица Екатерина II също го загатва в своите „ Бележки за съветската история “.

Темата за скитите е извънредно известна в съветската просвета при започване на XX век. Така в своето стихотворение от 1916 година известният стихотворец Валерий Брюсов написа: „ Ние сме тези, за които в старите времена, с несъзнателен боязън, пишеха в елински легенди: Народ, който обича буйното бушуване и войната, Синовете на Херкулес и Ехидна – ние сме скитите “.



Виктор Васнецов/Руски музей

В актуалната просвета обаче остава противоречив въпросът до каква степен останките от могъщата в миналото скитска цивилизация (т.нар. заседналите скити-орачи) са взели участие в етногенезиса на източнославянските племена. Към днешна дата хипотезата, че скитите са директните предшественици на славяните, не се поддържа нито от археологически, нито от , нито от генетични или лингвистични данни. 

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР