Безспорно ще има кадрови и организационни промени, но не можем

...
Безспорно ще има кадрови и организационни промени, но не можем
Коментари Харесай

Десислава Танева: В Северна България чумата е най-страшна

 Безспорно ще има кадрови и организационни промени, само че не можем да ги създадем в пика на болестта с африканска чума по свинете (АЧС), когато ни трябват хора на терен. Това съобщи в ефира на Сутрешния блок на БНТ1 министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка инспекцията, назначена от основния прокурор в Агенцията по сигурност на храните (БАБХ).

30 огнища на африканска чума вид домашна свиня са открити досега на територията на страната, като те са главно в Северна България. Шест от тях са в промишлени свинекомплекси. Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня, те са общо 33, изясни министър Танева.

От 2007 година 12 страни членки на Европейски Съюз са с такива открити случаи и към момента няма страна от тях, която да е излязла от листата с този вирус. 12 години африканската чума не е изкоренена от стопанствата в Европа, безапелационна е Танева. 

Всичко, което е оставено да се създава, е единствено и само при изискванията на ограничения за биосигурност. Това е задачата, която ние имаме и би трябвало да реализираме, в случай че желаеме да имаме локално произвеждане. Трябва да бъдат построени ограничения за биосигурност и регистрации на тези стопанства - не е толкоз мъчно, нито толкоз скъпо. Оттам насетне рискът от разпространяване, от зарязване, провали и стопански загуби мощно понижава и се дължат обезщетения за изгубени животни, сподели още Десислава Танева.

Благодаря на всички хора, които станаха съпричастни се включиха в битката с африканската чума - усвоиха си месото, почистиха стопанствата и ние ще им предоставим финансов тласък в размер на 300 лева, акцентира министър Танева. 

Относно недоволството на животновъди против началника на Агенцията по сигурност на храните доктор Дамян Илиев и назначената инспекция от основния прокурор Сотир Цацаров, Танева съобщи, че ведомството й ще спомага на прокуратурата и ще се съобрази напълно с резултатите от инспекцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР